Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Peter Pan utan gröna trikåer

Annons

Som Peter Pan gör Anton Lundqvist, 23, en högtflygande debut på Stockholms stadsteater. Sju meter över scenen ger han den vuxenvägrande pojken en annan klangbotten än hos Disney.

Ska man göra Peter Pan ska man flyga ordentligt, säger Anton Lundqvist som just hoppat ur selen för en lunchpaus och kan svara i mobilen.

I fjol kunde han ses som Måns Zelmerlöws medhjälpare i SVT:s "Allsång på Skansen", dessförinnan i rollen som Mercutio i musikalversionen av "Romeo och Julia" på Göta Lejon i Stockholm.

Nu svävar han närmast tyngdlös över teaterscenen. Stockholms stadsteater använder sig av den senaste tekniken för att Anton Lundqvist ska kunna göra just det. I stället för bara upp och ner och åt sidan kan han snurra runt i cirklar, stiga sju meter när han samtidigt flyger baklänges och göra volter som inte tar slut förrän han sätter ner foten.

Landet Någonstans

"Peter Pan och Wendy" är historien om pojken som vägrar att bli vuxen, som flyr till det magiska landet Någonstans dit han också tar med sig sina nyfunna vänner. Från början ville den brittiske författaren J M Barrie kalla sin berättelse "Pojken som hatade mödrar" och någonstans där finns också historiens mörker.

I Disneyfilmen är Peter Pan en ganska platt karaktär, rolig och lite farlig, men får man sätta tänderna i originalet och börjar titta på vem han är inuti ser man en fruktansvärt ensam pojke som blivit lämnad av sin mamma. Det är därför Peter Pan inte vill växa upp, han vill inte bli som de där vuxna som antagligen behandlade honom ganska illa när han var liten, konstaterar Anton Lundqvist.

Själv har han inga problem med att identifiera sig med Peter Pans längtan efter äventyr och vardagsmirakel även om han till skillnad från sin rollkaraktär också älskar att "spela vuxen".

TT Spektra: Vad har publiken med sig ut från salongen?

För att sammanfatta det kort är det väl just att "om du hittar äventyret i din vardag så behöver du inte vara rädd för att växa upp". Så enkelt är det.

Mer läsning

Annons