Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Peter i Junsele: "Jag har fått ett helt nytt liv tack vare Livstilsmedicin Österåsen"

När Peter Nilsson, 39, kom till Livsstilsmedicin Österåsen utanför Sollefteå var han allvarligt överviktig och visste inte själv att han hade diabetes. Med stöd av ett erfaret team dietister, sjuksköterskor och sjukgymnaster fick han hjälp att hitta vägen till en friskare livsstil.

– Idag känner jag mig mycket tryggare med hur jag ska hantera kroppen, både fysiskt och mentalt. Jag har fått verktygen jag behöver för att kunna sköta min hälsa på ett sätt som fungerar för mig i min egen vardag.

Våren 2019 blev ett avgörande vägskäl för Junselebon Peter Nilsson. När han fick en remiss till Livsstilsmedicin Österåsen hade hans övervikt under flera år hindrat honom från att aktivt delta i aktiviteter med sin då 9-åriga son. Peter led även av diabetes typ 2, något som upptäcktes först när han börjat delta i behandlingsprogrammet.

– Då kände jag verkligen att det var skarpt läge. Eftersom jag mått ganska dåligt hade jag anat att det var något som inte stod rätt till, men när jag fick diagnosen blev det extra tydligt att nu var det på allvar.

Jag har fått verktygen jag behöver för att sköta min hälsa i min egen vardag

På Österåsen fick Peter under tre veckors tid delta i temagrupper, föreläsningar, fysiska aktiviteter och avspänningsövningar med syfte att främja en sundare livsstil.

– Vi diskuterade råvaror, näringsämnen och hur mycket energi kroppen gör av med. Det fanns många olika motionspass att prova på, och vi fick hjälp att skräddarsy ett träningsprogram utifrån vad man själv tycker är roligt eftersom den träning man inte tycker om förmodligen inte heller blir av. Mycket byggde på att utöva sunt förnuft och att hitta lösningar som passar för en själv på ens egen nivå snarare än att få alla att följa samma gränssnitt.

Vill du veta mer om Behandlingsprogrammen på Livstilsmedicin Österåsen? Läs mer här.

En av de som jobbade med Peter under hans tid på Österåsen är kostvetaren Ninni Engblom. Hon menar att det finns många fördelar med behandlingsprogram som ser individen ur ett helhetsperspektiv.

– Det är en styrka att vi inte bara tar itu med en enda aspekt, utan kan hänvisa patienterna till våra kollegor beroende på vad de behöver hjälp med. Är man till exempel hämmad i hur man kan träna kanske man behöver träffa en sjukgymnast, eller så har man ett psykologiskt ätande som man vill ta upp med en psykolog. Det är jättehäftigt att se hur fort våra patienter kan ta sig framåt när vi jobbar med många olika bitar samtidigt.

Efter upptäckten av Peters underliggande diagnos deltog han också i en diabetesgrupp för att lära sig hur man hanterar sin egenvård. Enligt Ann-Cathrine Wiklander, diabetessjuksköterska på Österåsen, är helhetstänkandet en viktig nyckel även i hanteringen av sjukdomen.

– Kost och motion är av väldigt stor vikt om man behöver förbättra sina värden, men det finns även många andra faktorer som stress och smärta som kan spela in. Därför är det så värdefullt att vi i teamet kan jobba brett med patienternas levnadsvanor för att hjälpa dem att påverka sjukdomen i rätt riktning.

Ett år efter vistelsen på Österåsen ser Peter Nilssons vardag helt annorlunda ut.

– Tack vare personalen och stödet från familj och vänner har jag fått ett helt nytt liv. Under vintern kunde jag åka slalom med min son fyra dagar i veckan, det kändes helt fantastiskt och hade aldrig varit möjligt tidigare. Utan hjälpen jag fick vet jag faktiskt inte om jag skulle suttit här idag, men nu ser jag positivt på framtiden.

Vill du veta mer om Livstilsmedicin Österåsen? Läs mer på hemsidan här.

Ovan artikel är framtagen av Brand Studio Mittmedia och Livstilsmedicin Österåsen och är ej en artikel av nyhetsredaktionen.