Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Peter Franke: Vilka ingår i Ulf Kristerssons samling?

Ulf Kristersson omvaldes i helgen som Moderaternas partiledare i fyra år framåt. I sitt linjetal förklarade han att hans parti ska vara ”samlingspartiet”, men han vägrar att säga om Sverigedemokraterna ingår i den samlingen.

Januariavtalet har definitivt splittrat den borgerliga alliansen. Inte ens om den mot förmodan skulle återuppstå skulle den nå framgång. Inte mycket har hänt på drygt ett år sedan valet. De rödgröna är fortfarande större än de fyra borgerliga partierna i den senaste Sifomätningen. 39,1 mot 36,7 procent.

Kristerssons regeringsalternativ efter valet (M+KD) får bara ihop futtiga 24,4 procent. Det finns dock ett parti som har växt och det är SD, som nu är betydligt större (22,7 procent) än M (17,7). Att Moderaterna plagierat det rasistiska partiets politik har bara gjort att fler gått från Kristersson till Åkesson.

M-ledaren agiterade inte mot Jimmie Åkesson i SVT:s partiledardebatt förra helgen. I riksdagen avstod han från att ta replik på SD-ledaren. På frågan om han anser att SD har rasistiska rötter svarar han att ”Nej, jag har slutat med sånt där”. Så normaliseras ett parti sprunget direkt ur vit makt-miljön.

Partistämman i Västerås vred Moderaterna ännu mer åt höger och åt SD:s håll. Partiet ska utreda ett slöjförbud i skolan. Enligt ombudet Sophia Jarl är det inget klädesplagg, utan en symbol för synligt förtryck. Är det inte lite underligt att ett parti som säger sig älska frihet ska bestämma hur vi ska klä oss?

Straffen ska skärpas och fler invandrare som begår brott ska utvisas. Även den som har permanent uppehållstillstånd ska skickas ut om brottet ger sex månaders fängelse, om M får bestämma. SD går på samma linje.

M gör även gemensam sak med SD mot public service. Enligt partistyrelsens Christofer Fjellmer ska de skattefinansierade kanaler bjuda på ”mer saklighet, mindre vänster och ideologiskt trams”. Ett antal ombud ville lägga ner public service helt.

Moderaterna har alltid varit det stora skattesänkarpartiet och sänker gärna mest för dem som tjänar bäst. Partiet vill ha ett sjunde jobbskatteavdrag. SVT:s Agenda har räknat på hur det skulle slå för olika yrkesgrupper. Väktaren med en månadslön på 30 000 kronor skulle få en skattesänkning med 300 kronor i månaden.

Ulf Kristersson med en månadslön på 176 000 kronor skulle få 10 500 kronor mer i plånboken varje månad. Skattesänkningen ska först och främst betalas med lägre bidrag och sämre villkor för sjuka och arbetslösa. Det skulle öka klyftorna ännu mer i det OECD-land där de växer snabbast.

Kristersson talar om att återupprätta samhällskontraktet, men i det inkluderas inte sjuka, arbetslösa och nyanlända. Det blir inte heller fler jobb för att de rika blir ännu rikare och för att fattiga får det eländigare. Det mesta av forskningen pekar i en helt annan riktning. Att ett land mår bättre av mer och inte mindre jämlikhet.

SVT:s satirprogram ”Svenska nyheter” gjorde en elak och inte alls osannolik analys i helgen: ”Nästa regering kommer att bestå av en trio med SD; vanliga SD, SD för tjejer (KD) och SD för rika (M)”. Undrar hur många arga moderater som slängde ut tv:n genom fönstret efter Kristoffer Appelquists ”skämt”?

Peter Franke