Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Peter Franke: Socialdemokraterna borde lyssna mer på sina veteraner

Annons

Vad är socialdemokrati? Frågan är högst berättigad när partiledningen är fullt upptagen med att försvara januariavtalets 73 punkter, där de flesta har dikterats av Centerpartiet och Liberalerna. Därför känns det som en frisk fläkt att nestorn Ingvar Carlsson, 84 år, berättar om vart den socialdemokratiska kompassen ska peka.

Han gör det tillsammans med rutinerade Anne-Marie Lindgren, 76 år, i boken Vad är socialdemokrati? utgiven av Tankesmedjan Tiden. Det är den sjunde utgåvan av boken.

Den första skrev de redan 1974, på uppmaning av Ingvars fru Ingrid. Hon tyckte att debatten på den tiden dikterades för mycket av grupper med olika bokstavskombinationer på vänsterkanten.

I dag har debatten kantrat åt andra hållet. Nu är det nyliberala och högerpopulistiska tankesmedjor och webbsidor som sätter dagordningen, som de helst vill ska handla om migration och lag och ordning. Mainstreammedia följer med. Frågor om klass, ekonomisk demokrati och solidaritet har hamnat i bakvattnet.

I boken berättas socialdemokratins historia. Från storhetstiden under folkhemsbygget till reträtten de senaste årtiondena. Nyliberalism och högerpolitik har tagit över.

Men alliansens politik gav inte mer tillväxt, inte mer frihet. Välståndet sipprade inte ner, i stället stannade det mesta hos de redan rika och klyftorna ökade. Nyliberalismen har nått vägs ände.

Jämlikhetsidealet är inte föråldrat. Tvärtom, nu inser allt fler att jämlika samhällen utvecklas och mår bättre.

När det kommer till förslag på lösningar påminner duon Carlsson- Lindgren nästan om demokraten Bernie Sanders i USA och Labourledaren Jeremy Corbyn. Jag skriver nästan för de är inte lika radikala som 78-årige Sanders eller 70-årige Corbyn, men jämfört med en i dagsläget blek svensk socialdemokratisk ledning står de ut.

Veteranen Ingvar Carlsson vet vart den ideologiska kompassen pekar, även om terrängen just nu är snårig och svårgenomtränglig. Socialdemokratin ska bekämpa orättvisor och slåss för ökad jämlikhet.

Carlsson och Lindgren vill ta tillbaka bestämmanderätt från marknaden. De vill minska klyftorna, ekonomiskt, socialt och regionalt. De vill höja skatterna och göra systemet mer rättvist, med skatt efter bärkraft och med högre skatt på kapital. De vill ta bort subventionerna av privata hushållstjänster.

De vill utveckla former för facklig organisering i de nya, otrygga delarna av arbetsmarknaden. De vill storsatsa på folkbildning och sätta koppel på finansmarknaden.

De säger nej till låglönejobb och till att stänga landets gränser för invandrare. Ingvar Carlsson poängterar att två miljoner människor med invandrarbakgrund har gjort Sverige till ett bättre och rikare land. Dagens brister i integration går att motverka med kraftfulla insatser.

Vid boksläppet i ABF-huset i Stockholm gav författarna varsin bok till partisekreteraren Lena Rådström Baastad, SSU-ordföranden Philip Botström och ABF:s ordförande Helén Pettersson med uppmaningen att sprida den vidare. Ja, gör det. Den är en bra grund för studiecirklar och gärna en vänstersväng inför nästa kongress och val.

Peter Franke

Peter Franke är politisk redaktör på socialdemokratiska Värmlands Folkblad