Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Peter Franke: Se livet från den ljusa sidan

Annons

Är Sverige ett land i kaos och upplösning eller ett paradis på jorden? Överdrifterna haglar från olika håll. Just nu har svartmålarna medvind, men deras nattsvarta bild är inte korrekt. Det finns nyanser och ljusglimtar, nu senast fakta presenterade av Sveriges kommuner och regioner (SKR).

Ingen kan anklaga SKR för att vara en vänstervriden organisation som sprider ideologiskt drivna lögner. Under moderaten Anders Knapes ledning samlar de svenska kommunerna och regionerna i stället in underlag och statistisk om läget runt om i landet. De utbildar, utreder, gör utspel och ställer berättigade krav på riksdag och regering.

Sverigedemokraterna har fått debatten dit de vill. Det handlar extremt mycket om invandring, som i deras ögon mest är ett enda stort problem. De vill minska asylinvandringen till noll för att ”rädda landet från undergång”.

SKR ger en annan bild av invandringen och krossar till ”Sverigevännernas” stora förtret en del väl spridda myter. Invandringen är inte bara en kostnad för kommunerna, den gör dem också bättre rustade för framtiden när invånarna blir äldre.

Fortfarande är arbetslösheten alldeles för hög bland utrikes födda. Den ligger på 17 procent, mot låga fyra procent för svenskfödda. Men integrationen går åt rätt håll.

– Trots stora utmaningar har etableringstakten snabbats på rejält om man tittar historiskt, säger Björn Andersson, utredare på arbetsmarknadssektionen vid SKR till TT.

För de flyktingar som kom in i kommunala mottagningsprogram 2010 tog det sju år innan hälften av dem hade jobb. För de som togs in 2014 har tiden nästan halverats till fyra år. I kommuner som lägger extra krut på integration har tiden kortats till två år. Det går att göra skillnad om viljan finns.

Men fördelningen över landet är ojämn och därför behövs mer pengar i det statliga utjämningssystemet. Rika storstadskommuner måste dessutom sluta ”dumpa” arbetslösa nyanlända i fattiga glesbygdskommuner.

Trycket blir givetvis stort på till exempel skolan och socialtjänsten när många nyanlända kommer på en gång. På längre sikt kan de bli en tillgång, om de blir kvar och får jobb. Som i halländska Hylte, som vänt befolkningsutvecklingen tack vare invandringen.

– Vår ingång från dag ett var att se det här som en tillväxtfaktor. Men det är klart är det har varit en påfrestning, säger Per Borg, kommundirektör i Hylte kommun till TT.

SKR dödar en annan myt, att socialbidragen (särskilt till nyanlända) äter upp kommunernas anslag till vård, skola och omsorg. Sammanlagt lägger kommuner och regioner 1 000 miljarder kronor om året på välfärdstjänster, socialbidragen kostar 10 miljarder, det vill säga en procent.

Det som kostar allt mer är en åldrande befolkning. I dag läggs 126 miljarder kronor på äldreomsorg och beloppet kommer att stiga kraftigt de närmaste årtiondena. Det är i grunden en god nyhet att vi lever längre. Invandringen förändrar samtidigt ålderspyramiden på ett positivt sätt och försörjer inte minst äldreomsorgen med arbetskraft.

– På sikt har Sverige därför betydligt bättre förutsättningar än andra länder tack vare den här jämnare åldersfördelningen, säger SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog, som också konstaterar att invandringen har ökat landets tillväxt något.

Ja, länder med låg invandring kommer att få stora problem framöver. Som Japan där barnafödandet är lågt och var fjärde invånare redan är 65 år eller äldre. Om 45 år beräknas befolkningen ha minskat med en tredjedel, från dagens 126,8 till 88 miljoner. Då är 40 procent över 65 år, och alldeles för få i arbetsför ålder.

Hundratals japanska byar är redan utrotningshotade. I DN berättas om Nagoro där byn i stället för människor befolkas med dockor. Det är inget bra eller lockande alternativ.

Peter Franke

Peter Franke är politisk redaktör på socialdemokratiska Värmlands Folkblad