Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Peter Franke (S): Ta människors oro för klimatet på allvar

Den årliga nationella SOM-undersökningen från Göteborgs universitet visar att klimatförändringar är det som oroar svenskarna mest. Beslutsfattarna måste ta den oron på allvar.

Hela 49 procent av Sveriges befolkning är mycket oroade över förändringarna i jordens klimat. Lika många är bekymrade över ökad antibiotikaresistens, därefter följer terrorism (48 procent), miljöförstöring (47) och ökade främlingsfientlighet (45 procent).

Men oron för klimatet och miljön har inte synts särskilt mycket i den offentliga debatten och i svenska medier det senaste året. Där har i stället frågor om invandring, terrorism och lag och ordning dominerat.

Politikerna pratar gärna om att ta folks oro på allvar, och när det handlar om insatser mot terror och kriminalitet är det enkelt att skärpa lagar och lova fler poliser. Det är svårare att stilla människors oro för svårgripbara klimatförändringar, men det borde inte hindra beslutsfattare och opinionsbildare från att försöka.

Brittiska The Guardian är ett föredöme. Tidningen har satt klimatfrågan högst på agendan och jobbar aktivt för att kolet ska stanna i marken oavsett vilket land det finns i. The Guardian betraktar klimatet som den stora ödesfrågan.

Klimatfrågan var i medialt fokus senast inför och under toppmötet i Paris, som slutade lyckligt med ett globalt avtal om att begränsa temperaturökningen till under två grader. Därefter har den hamnat mer eller mindre i medieskugga, trots larmrapporter om värmerekord, smältande isar vid Arktis och rekordhöga halter av koldioxid i atmosfären.

Samtidigt har populistiska ledare som Donald Trump förnekat människans påverkan på klimatet och återupprättat en farlig kolnationalism. Han vill fortsätta plundra jorden på resurser och struntar i konsekvenserna.

Oron kan bygga på känslan att det inte spelar någon roll vad jag gör när Trump lovar att öppna nedlagda kolgruvor och bygga nya pipelines. Men det är faktiskt upp till var och en av oss att ändå bidra så gott vi kan. Läget är inte alls hopplöst, ny teknik och rätt inställning kan göra att FN:s mål kan nås.

Vi kan begränsa bil- och flygresorna så mycket som möjligt. Vi kan konsumera mindre och välja klimatsmarta och miljövänliga produkter. Vi kan sätta press på våra egna politiker att göra mer och kräva att de i sin tur ökar trycket på de vårdslösa ledare som bryter mot Parisavtalet.

Uppgivenhet och att sjunka ner i orons djupa hålor är aldrig en vinnande taktik.