Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Peter Franke: Privatisering med farliga konsekvenser

Annons

Privatiseringar och valfrihet håller på att göra om svensk sjukvård i grunden. Den gemensamt byggda välfärdsmodellen tas över allt mer av marknadslösningar. Det får absurda och skadliga konsekvenser.

Allt fler svenskar tecknar privata sjukvårdsförsäkringar. För ett år sedan hade 658 000 svenskar en privat försäkring. Det är en dramatisk ökning. Sex gånger fler än vid millennieskiftet.

Dagens Nyheter har granskat tio privata vårdgivare som har avtal både med skattefinansierade regioner och försäkringsbolag. Nio av tio uppger att försäkringspatienterna får snabbare vård.

Capio Citykliniken i Eslöv lovar att du absolut tjänar på att ha en privat sjukvårdsförsäkring: ”Du kan få vård ibland på samma dag.” Unilabs säger att ”försäkringspatienter överlag är prioriterade”. Hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm, Björn Eriksson, bekräftar att patienter från den offentliga vården trängs undan.

Den lagstadgade vårdgarantin fungerar samtidigt dåligt. Nästan var tredje patient får vänta längre än 90 dagar på operation. Samtidigt smiter försäkrade patienter genom en gräddfil före i kön. Pengar går före behov.

Det är upprörande och ett brott mot hälso- och sjukvårdslagen som slår fast att den med störst behov ska få vård först. De privata försäkringarna riskerar också att slå sönder den solidariska grunden för sjukvården.

Den som har råd att köpa sig en försäkring blir mindre benägen att betala skatt. Varför betala två gånger för samma sak? Återkommande skatte­sänkningar har dessutom banat väg för privata försäkringslösningar.

De privata vårdgivarna utarmar den offentliga vården, både på personal och pengar. I Stockholm har 40 olika vårdval tömt kassan på fyra miljarder kronor och prioriterat vård till lindrigt sjuka i innerstan. Det är en ond spiral som kan bli svår att stoppa.

Vi är på väg mot en amerikanisering av vården, där marknaden styr och svaga grupper till slut står utanför. Redan i dag kan en som är cancersjuk inte teckna en privat sjukvårdsförsäkring. Har du cancer i familjen går det bra, men till skyhöga avgifter.

Moderata finansregionrådet Irene Svenonius i Stockholm har genom generösa vårdval och det galna projektet Nya Karolinska skapat kaos i vården i huvudstaden, något hon sedan vägrar ta ansvar för. I sin bok ”Jag vill avskaffa mig själv” föreslår hon att politiker inte ska lägga sig i. Marknaden ska ta över genom till exempel privata försäkringar.

Det får inte ske. Socialminister Lena Hallengren (S) bromsar allt hon kan. Hon är förbannad och vill återigen försöka få riksdagen med på att vård till försäkringspatienter inom den offentligt finansierade vården enbart skulle få ges ”om man inte åsidosätter principerna om människovärde, behov och solidaritet”.

Alliansen och SD röstade nej till det 2017. Det är tveksamt om tillräckligt många partier har ändrat sig sedan dess. Men det är hur som helst en otillräcklig ändring, egentligen behövs en ny stopplag. En som sätter stopp för att offentligt finansierade vårdgivare får ta emot försäkringspatienter.

Peter Franke

Peter Franke är politisk redaktör på socialdemokratiska Värmlands Folkblad