Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Peter Franke: Låt Eliasson leda migrationskommittén

Hur ska Sverige förhålla sig till invandring och flyktingmottagning? Debatten är polariserad och målad i antingen svart eller vitt. Nu ska regeringen tillsätta en parlamentarisk kommitté som ska utreda hur en human, rättssäker, effektiv och långsiktigt hållbar migrationspolitik ska se ut.

Det blir svårt för de åtta partierna i riksdagen att komma överens. Moderaterna gick i taket redan när justitieminister Morgan Johansson presenterade direktiven i juni. Ulf Kristersson kallade utredningen ett ”magplask” och ”ett beställningsjobb för fler anhöriginvandrare till Sverige”.

Partiet valde ändå att sitta med och SD-ledaren Jimmie Åkesson har förklarat att han gärna deltar. Tillsammans med Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor ska han sätta stopp för det de alla tre kallar en ”oansvarig och misslyckad migrationspolitik”.

Oansvarig och misslyckad för vem? För de syrier som undkom krigets fasor i sitt hemland? För de splittrade familjer som fått återförenats i Sverige?

Högernationalisterna i alla länder framställer invandringen som ett hot. FN:s förre vice generalsekreterare Jan Eliasson skriver i en klok debattartikel i DN:

”Politiska partier och rörelser utnyttjar flyktingar och migranter för att öka rädsla, dela och polarisera och ge invandring skulden för alla möjliga samhällsproblem. Än mer problematiskt är att dessa politiska kampanjer, med främlingsfientlighet som drivkraft, så ofta varit framgångsrika.”

Han vill att vi lyfter blicken och hittar en ny kurs. Han vill att vi undviker skönmålning lika väl som demonisering av invandringen.

Ja, det går inte att förneka att Sverige inte skulle klara en helt fri invandring. Men det är lika fel att beskylla invandrarna för nedlagda skolor, höga bensinpriser och långa vårdköer.

Det är viktigt att invandringen är reglerad i internationell och svensk lag. Lika viktigt att erkänna att den stora flyktingvågen 2015 utsatte Sverige för stora påfrestningar, inom skolan, vården, socialtjänsten och på bostadsmarknaden. Men landet kollapsade inte, som vissa hävdar. Problem finns, men de går att göra något åt.

Sverige ligger i topp på flera rankinglistor över framgångsrika länder.

Vi har det lägsta antalet bidragsberoende på mycket länge. Tiden för hur lång tid det tar för en nyanländ att etablera sig på arbetsmarknaden har nästan halverats på tio år, enligt SCB. Ekonomin är stark och tillväxten fortsatt hög. Sverige ligger i topp på flera rankinglistor över framgångsrika länder.

Jan Eliasson vill klargöra vad migranter och flyktingar betyder för samhällsekonomin, både på kort och lång sikt. Han refererar bland annat till ett eget nattligt besök på en akutmottagning i Stockholm, där alla var invandrare: läkaren, sjuksköterskan, undersköterskan och städerskan.

Ja, så ser det ofta ut. Hemtjänsten skulle braka ihop utan invandrarna. Var tredje läkare har utländsk bakgrund. Fyra av tio tandläkare likaså. Även lågutbildade invandrare kommer att behövas för att fylla jobben i framtiden.

Jan Eliasson har rätt kompetens för att leda den migrationspolitiska kommittén. Han har mångårig internationell erfarenhet av att jobba med svåra frågor. Han är en skicklig förhandlare och den egenskapen behöver verkligen den som ska försöka hitta en bred enighet om den framtida migrationspolitiken.

Peter Franke