Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Peter Franke: KD avslöjar sitt rätta ansikte

Annons

KD:s utrikespolitiske talesperson och andre vice ordförande Lars Adaktusson har varit huvudtalare på ett ultrakonservativt möte i Colombia.

Det är tidningen ETC som avslöjar Adaktussons medverkan vid mötet i Bogota anordnat av Political Network for Values. På mötet framträdde abortmotståndare och personer som ser homosexualitet som en sjukdom.

Från scenen pekades liberala politiker, journalister och George Soros ut som folkets fiender. Nätverkets ledare har tidigare beskrivit Francos spanska militärdiktatur som ”en extraordinärt fridfull period”.

Adaktusson har valt extremt olämpligt sällskap och visat prov på dåligt omdöme. Det påminner om när Miljöpartiets bostadsminister Mehmet Kaplan åt middag med fascisterna i turkiska Grå vargarna.

Kaplan fick avgå för att inte skada partiet, men KD:s ledning har fortsatt förtroende för Adaktusson, meddelar presschefen Per Gudmundson i Expressen. Adaktusson själv viftar lättvindigt bort all kritik.

ETC har grävt vidare och upptäckt att Adaktusson som EU-parlamentariker bjudit in högerkristna organisationen Allience defending freedom (ADF) till två möten. ADF är en extrem USA-ledd rörelse, som av människorättsorganisationen Southern Poverty Law Center stämplats som en hatgrupp. De vill till exempel kriminalisera homosexualitet.

ADF använder stora pengar för att påverka lagstiftningen i Europa och Sverige. De vill minska kvinnors rätt till abort och försvåra för samkönade äktenskap och adoptioner. Deras jurister har till exempel stöttat barnmorskan Ellinor Grimmark från Jönköping som av samvetsskäl vägrat utföra aborter.

Även andra i KD-toppen har samröre med ADF. Det är en högst olämplig samarbetspartner om KD vill framstå som en modernt öppet parti som tror på alla människors värde.

KD och Ebba Busch Thor är medias gunstling och framstår som en vinnare, som slipper besvärliga frågor. Hon ”går genom rutan” och uttalar sig gärna och slagfärdigt om det mesta. Men nu är hon tyst och det är en talande tystnad.

Lars Adaktusson har visat KD:s sanna och rätta ansikte av reaktionär homofobi och ärkekonservativt abortmotstånd. Hans umgänge visar att partiet är en unken svensk variant av Trump-högern.

Om anklagelserna har Ebba Busch Thor inget att säga och det är avslöjande. Hon tycker uppenbarligen inte att Adaktussons extrema vänner är något problem. Därför gör hon inte det hon borde göra: tvinga honom att avgå.

Peter Franke

Annons