Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Peter Franke: Centerpartisten har bäddat för kaos

Centerpartiets chefsekonom Martin Ådahl har orkestrerat det snabba och fullskaliga privatiseringsexperimentet med den statliga Arbetsförmedlingen, som regeringen nu tvingas genomföra. Det skapar kaos redan nu och borde därför stoppas.

Privatiseringen finns med i januariavtalet och nytillträdda arbetsmarknadsministern Eva Nordmark (S) har fått den otacksamma uppgiften att se till att den genomförs på två år. Det ska göras ordnat, hävdar hon, men hur det ska gå till är högst oklart.

Förutsättningarna är minst sagt dåliga. I år styrs landet med den tunna M-KD-budget som klubbades igenom med stöd av SD i december. Den innebar en slakt av Arbetsförmedlingen, som tvingades göra sig av med var tredje medarbetare och lägga ner 132 av 242 kontor. Många av de som är kvar är till råga på allt obemannade.

Kompetenstappet är stort, och de som är kvar hinner inte använda de pengar som finns till arbetsmarknadsutbildning. Läget är kaosartat och lär inte förbättras av att ekonomin och arbetsmarknaden är på väg in i en avmattning.

De pengar som regeringen tillförde i vårändringsbudgeten förslår inte långt. Regeringen lägger ut en dimridå, hävdar akademikerförbundet SSR:s Heike Erkers och Ursula Berge på DN Debatt, och de har dessvärre rätt.

Men frågan är om mer pengar skulle lösa grundproblemet. Lars Calmfors, professor i nationalekonomi, tvivlar. I tidningen Arbetsvärlden är han starkt kritisk till hela reformprocessen som han kallar väldigt oordnad, närmast kaotisk.

Han tycker det är fullständigt obegripligt varför regeringen och samarbetspartierna inte tillförde mer pengar i vårändringsbudgeten. Det hade man kunnat, men valde att inte göra det. Nu är han rädd för att processen gått för långt och att Arbetsförmedlingen tappat för mycket personal och attraktivitet.

Centerns chefsideolog Martin Ådahl har drivit frågan om privatisering hårdast av alla, men Calmfors och andra forskare har varnat för att han och Centerpartiet underskattat svårigheterna och varit alltför naiva. Det finns mycket lite som talar för att privata utförare är billigare och bättre, snarast tvärtom.

Tidsplanen att reformen ska vara fullt genomförd år 2021 är orealistisk. Det saknas privata utförare i varann kommun (gissa vilka?) och därför ska regeringen nu utreda om det finns juridiska möjligheter för kommunerna att frivilligt kan ta över Arbetsförmedlingens uppgifter.

Det är, som vanligt, de fattiga landsbygdskommunerna som riskerar att bli sittande med Svarte Petter. De privata företagen vill bara vara där de lätt kan räkna hem största möjliga vinst, oavsett om det handlar om apotek, bilprovning eller matchning av arbetslösa.

Arbetsgivarorganisationen Almega vill inte ha med kommunerna på banan. De befarar att det skulle snedvrida konkurrensen till de privata företagens nackdel. I stället vill de ha en glesbygdspeng, extra betalt, för att ens vara intresserade av att ställa upp. De vill som vanligt inte ta några risker.

Brådskan bäddar för ett fiasko. Dra i nödbromsen, gör om och gör rätt.

Peter Franke

Peter Franke är politisk redaktör på socialdemokratiska Värmlands Folkblad och gästskribent på ledarsidan