Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Peter Franke: Centern spelar falskt om Arbetsförmedlingen

Annons

Centerpartiet och särskilt deras arbetsmarknadspolitiske talesperson Martin Ådahl driver ett falskt spel kring Arbetsförmedlingen och hoppas att ingen ska märka det, men för den som kan lägga ihop ett och ett är det uppenbart att C är boven i dramat.

Det var Martin Ådahls idé att Arbetsförmedlingen skulle nedmonteras och privatiseras. Han har fått den lobbyister som jobbat hårt för att även arbetsmarknadspolitiken ska styras av marknadskrafterna och öppnas upp vinstdrivna företag. Skolpeng, vårdpeng ska följas av en jobbpeng.

De har använt Australien som ett föredömligt exempel, men rapporter från ”down under” pekar på att systemet ”Jobactive” inte fungerar. Det hjälper inte de arbetslösa utan göder mest de privata företagen.

Centerpartiet borde därför sluta peka ut Australien som mönsterland och se vilka förutsättningar det finns i Sverige för att matcha och stötta arbetslösa. Då kan man inte under stor brådska riva upp hela systemet.

Martin Ådahl och partiet gjorde ingenting när M-KD-budgeten med stöd av SD slaktade anslaget till myndigheten. Hade de röstat på övergångsregeringens budget hade läge varit ett annat i dag.

Sedan drev de frågan om privatisering till sin spets i förhandlingarna om regeringsbildningen. Utan den framtvingade och ogenomtänkta förändringen inget samarbete med sossarna.

Nu när de ser vilket kaos de skapat försöker de ta åt sig äran av att regeringen vill lindra effekterna av slakten och behålla mer service på landsbygden. Man häpnar över fräckheten. Glöm inte att det först och främst är Centerns fel att det har blivit så här.

Peter Franke