Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Peter Franke: Bort med farliga och hormonstörande kemikalier

Annons

Margot Wallström och Jytte Guteland har tagit ett blodprov som visar att de har anmärkningsvärt höga halter av hormonstörande kemikalier i blodet. Nu kräver de att EU agerar för att fasa ut alla farliga ämnen som rubbar hormonerna i våra kroppar. Det är ett högst berättigat krav.

Margot Wallström gjorde ett test för 16 år sedan när hon var EU:s miljökommissionär. Det visade att hon hade 28 olika miljögifter i kroppen, bland annat DDT. Hon undrade hur det hade sett ut när hon födde sina barn och om de också fick en giftcocktail genom navelsträngen.

Som miljökommissionär hade hon viss framgång med att strama åt reglerna, men motståndet från kemiindustrin och deras lobbyister var och är starkt. Inte tillräckligt mycket har hänt, därför lade hon i maj fram ett svenskt förslag om skärpt kemikalielagstiftning i EU.

Samtidigt tog hon och EU-parlamentarikern Jytte Guteland ett nytt blodprov. Guteland kämpar hårt i parlamentet i klimat- och miljöfrågor. Hon har slagits för höjda klimatmål och minskade utsläpp av växthusgaser. Hon har arbetat intensivt för biologisk mångfald, inte minst för att rädda de livsviktiga bina.

Nu finns resultatet av blodprovet, som också redovisas i SVT:s Vetenskapens värld på måndag. Det visar att följande ämnen finns i deras blod: klorerade bekämpningsmedel, bromerade flamskyddsmedel, polyklorerade bifenyler, klorerade paraffiner och per- och polyfluorerade alkylsubstanser (PFAS).

Alla dessa otrevliga saker är skapade av människan. De är giftiga och kan påverka både miljö och människor. De är ett smygande men högst reellt hot mot vår hälsa. Särskilt utsatta är foster och små barn.

Hormonstörande ämnen kan kopplas till cancer, diabetes, fetma, infertilitet, sänkt IQ, koncentrationsstörningar och missbildningar, skriver de två S-politikerna tillsammans med miljökemisten Åke Bergman på DN Debatt.

Det borde få alla larmklockor att ringa på högsta nivå. Kemikalierna finns runt om oss överallt och hela tiden. De finns i leksaker, kläder, smink, dricksvatten och matförpackningar. De går inte att undvika och det är orimligt och galet.

Till att börja med vore det bra om kemikalieinnehållet deklarerades i alla varor och material. Nu behöver bara de hormonstörande ämnena i bekämpningsmedel identifieras och redovisas. Det ger små möjligheter för den som vill försöka undvika gifterna.

Nästa steg är att införa en EU-lagstiftning som förbjuder alla hormonstörande kemikalier. Wallström och Guteland ställer därför frågan om EU:s två nya kommissionärer för hälsa och miljö, Stella Kyriakides och Virginijus Sinkevicius, skyndsamt kommer att lägga fram ett sådant förslag? Bra fråga, vi får hoppas att svaret blir ett ja.

Wallström och Juteland vill också att en global expertpanel för kemikalier bildas, en motsvarighet till FN:s klimatpanel IPCC. Ja, det vore en välkommen insats för att få bort de farliga ämnena och skapa en giftfri miljö.

Peter Franke