Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Peter Artedi från Anundsjö lade grunden till vetenskapen om fiskarna – intressant utställning på Ö-viks museum

På Örnsköldsviks museum pågår en intressant utställning: Artedi, fiskarna och fisket.

Peter Artedi föddes i Anundsjö just i dagarna för mer än 300 år sedan, som ende sonen till komministern i byn. Här bodde han i 11 år innan familjen flyttade till Nordmaling. Ingen anande att den nyfikne pojken nere vid Anundsjösjön skulle bli den som bringade ordning i hur fiskar skulle klassificeras och namnges. Hans system var dessutom tillämpligt på den zoologiska systematiken i sin helhet. Han föredrog att dissekera fiskar i stället för att ägna sig åt vanliga pojkaktiviteter. Hur en sådan ska genomföras är tillämplig än i dag. Inte undra på att han benämns fader till vetenskapen om fiskarna: Iktyologi.

På hembygdsgården finns en minnessten i grovhuggen granit med inskriptionen: Peter Artedi frejdad naturforskare, Linnés vän och medarbetare f. 1705 d. 1735. Födelsebygden reste i vördnad stenen 1955.

De måste ha varit ett omaka kompispar i Uppsala, där Linné och Artedi studerade som unga, den reslige, svarthårige och magerlagda Artedi med sitt sävliga och eftertänksamma sätt och den kortvuxne (1,54 cm) 4 år yngre, yra och kvicka Linné, ivrigt samtalande om hur växter och djur lämpligen skulle systematiseras och ordnas. De blev blodsbröder och lovade att publicera varandras arbeten om någon av dem omkom.

Som synes blev Artedi bara 30 år. Han klev fel en mörk kväll på hemväg från en middag hos en tillfällig uppdragsgivare i Amsterdam och snubblade ned i en av kanalerna. Så fiskforskare han var kunde han inte simma och slutade sina dagar hos de fiskar han ägnat hela sitt liv åt. Han lämnade varken fru, barn eller porträtt efter sig. Ett sensationellt manuskript fanns dock på hans hyresrum. Han hade avslutat sitt stora arbete om fiskar, Philosophia Ichthyologia. Linné som råkade vara i närheten av Amsterdam räddade manuskriptet innan hyresvärden sålt det för att få till hyran och såg till att det trycktes, i enlighet med sitt löfte. Det visade sig vara ett banbrytande arbete som än idag är tillämpligt i forskarsammanhang.

Här föddes således en av naturvetenskapens nydanare och pionjär vars soloprestation upptäcktes först efter hans tragiska död. Inte undra på att hembygden i vördnad reste en minnessten, när de fick klart för sig vilken märkvärdig pojke som nyfiket undersökt fiskares fångst nere vid Anundsjösjön. Det fiskvatten som än idag är kommunens artrikaste. Egna iakttagelser och studier för att utvidga sitt vetande var hans varumärke, att ordna fiskarna i ett enhetligt system hans ambition.

Artedi hade förmodligen fått ett internationellt genombrott med en vetenskaplig publicering i sin livstid. En lovande vetenskaplig karriär slutade dock i en av Amsterdams kanaler. Han hade blivit lika berömd som Linné. Hans anspråkslösa framtoning lämnar en viss nyfikenhet på personen, men medan allt ljus föll på Linné, föll Artedi i skugga.

Viss upprättelse har dock skett på senare tid, inte minst beroende på eldsjälar i Anundsjö som gör stora ansträngningar att marknadsföra sin stillsamma son. Anundsjöskolans elever är aktivt engagerade i arbetet. Utställning på kommunens museum är den senaste aktiviteten. Solveig Nordin Zamono med team har varit en fena på att fiska fram medel till allehanda projekt och aktiviteter, så att hembygdsgården kunnat bli en attraktion rikare i fiskarnas tecken. Och bygdens son får berättigad uppmärksamhet.

Leif Vestin

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel