Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Peter Andersson döms till fängelse

/

Norrviddens före detta vd Peter Andersson lät bolaget bekosta renoveringen av sin egen villa. Nu döms han till fängelse i ett år och nio månader.

Annons

I december förra året åtalades Peter Andersson och två andra personer, en 53-årig entreprenör från Sundsvall och en 60-årig företagare från Östersund. 53-åringen har hjälpt Peter Andersson att upprätta flera falska fakturor. En av dem rörde egentligen renoveringen av Anderssons egen villa i Sundsvall. Men på fakturan på drygt 1,8 miljoner kronor stod det i stället att det var betalning för arbete i projektet Birsta syd, ett projekt som byggföretaget inte var inblandat i.


Själv nekade Andersson till samtliga åtalspunkter utom en och under rättegången hade han olika förklaringar till varför han och 53-åringen skrev falska fakturor. När det gäller villan menade han att numera avlidne Mats O Sundqvist, Skrindans ägare, gett honom ett muntligt löfte om att den skulle bli tjänstebostad. En annan faktura handlade om att skapa en buffert för framtiden enligt Andersson. Men tingsrätten menar att han som vd missbrukat sin förtroendeställning genom om att medverka till att falska fakturor upprättades. Han döms till fängelse i ett år och nio månader grov trolöshet mot huvudman, grovt osant intygande och osant intygande.

53-åringen döms till fängelse i nio månader för grovt osant intygande i tre fall. En av åtalspunkterna frias dock han och Andersson från. Den handlade om en faktura som tingsrätten visserligen menar är bristande men som samtidigt inte kan bevisas som osann. Domen omfattar också Östersundsföretagaren som får villkorlig dom och dagsböter för osant intygande.
Två års fängelse hade åklagaren Göran Kvist yrkat på för Andersson och han var därför nöjd med tingsrättens dom.
– Det var väl i stort sett vad jag förväntade mig. Jag tycker att tingsrätten skrivit en bra och utförlig dom där man också konstaterar att Anderssons förklaringar handlat om efterhandskonstruktioner, säger Kvist.
Bara när det gäller en av fakturorna, den som handlade om lyxrenoveringen av villan, har Kvist lyckats bevisa vad pengarna egentligen bekostade. Men åklagaren säger inte vara besviken över det.
– Var resten tagit vägen vet jag inte. De vet nog bara Andersson och 53-åringen men det hade ju inte blivit hårdare straff eller annan rubricering för det, säger Kvist.
Peter Anderssons advokat Ulf Stigare berättar att de under gårdagen inte hade bestämt om domen ska överklagas.
– Jag har bara hunnit skumma igenom den i dag. Vi ska sätta oss ner och gå igenom domen i detalj men mest troligt är att vi kommer att överklaga den, säger Ulf Stigare.

Mer läsning

Annons