Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pessimism för Afghanistan överdriven

Annons

Sedan Nato beslutat att stora delar av de utländska styrkorna ska dras tillbaka duggar domedagsrapporterna om Afghanistans framtid tätt. Men landets utveckling hänger på mycket mer än den militära närvaron.

Det är rätt att väcka frågan och det finns anledning till oro, men att det går så illa är inte alls givet. Att regeringen kollapsar är ett av flera tänkbara scenarier, säger Martine van Bijlert vid Afghanistan Analysts Network till TT.

Mycket har förändrats i Afghanistan som inte är direkt beroende av de utländska styrkorna, påpekar hon. De forna krigsherrarna har åldrats och fått starka band till den afghanska huvudstaden. Med hus, affärer och barn på universitetet i Kabul är de mindre benägna att åter plocka upp vapnen.

Det är heller inte tydligt var skiljelinjerna i ett inbördeskrig skulle gå. Samarbete med olika grupper har blivit en överlevnadsstrategi och utveckling i form av exempelvis telefoner och internet har fört grupper närmare varandra.

Det är lätt att tro att bara för att det finns många grupperingar kommer vi att få se mer våld. Men samtidigt som det finns krafter som splittrar, finns också faktorer som för dem samman, säger van Bijlert.

Tolv år av internationell närvaro har satt djupa spår i det afghanska samhället, och van Bijlert tror att mindre utländsk inblandning i politiken och ekonomin kommer att göra gott.

Mer läsning

Annons