Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Peru kräver tillbaka textilier

Peru har krävt att Göteborg ska lämna tillbaka de världsberömda Paracastextilierna som just nu visas på Världskulturmuseets utställning En stulen värld, skriver Göteborgs-Posten.

Utställningen berättar hur de unika 2 000-åriga textilierna en gång stals i Peru, såldes i hemlighet och till slut hamnade på museum i Göteborg.

Perus nya regering har nu begärt att textilierna ska återlämnas. Den tidigare regeringen tyckte att det var bra att textilierna togs om hand i Göteborg.

De känsliga textilierna är mycket svåra att flytta. Trådarna tål inte dagsljus och minsta skakning kan få dem att falla isär.

Diskussioner om textilierna har redan inletts och Göteborg har erbjudit ett avtal som ger Peru äganderätten, medan de stannar i Göteborg. En förflyttning av tygerna till Sydamerika skulle kräva en mycket komplicerad och dyrbar transport på grund av att de är så känsliga.