Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Persson förföljd av rykten om fusk

Centerpartisten Edit Persson känner sig förföljd.
Hennes reseräkningar för politiska uppdrag har blivit så ifrågasatta att hon funderat på att sluta ta ersättning för det hon har rätt till.
– Jag har absolut inte gjort något fel, säger Edit Persson.

Det som Edit Persson liknar vid förföljelse har pågått i mellan tre och fyra år.

– Det är en person som jagar mig av någon anledning. Den här personen påstår att jag fuskar med mina rese- och restidsersättningar. Att jag lurar kommunen på pengar genom att påstå att jag reser från Risbäck när jag bor i en lägenhet i centrala Örnsköldsvik.

Och hur ligger det till?

– Jag är skriven i Risbäck. Där bor jag i ett hus när det finns möjlighet. När det är så kallt att jag inte kan bo i mitt hus så bor jag på övervåningen i min sons hus, som ligger intill mitt. Ibland bor jag hos min dotter i Risbäck, när hennes familj behöver hjälp med barnpassning och annat.

Den person som Edit Persson anser sig vara förföljd av har, enligt vad hon misstänker, vid ett flertal tillfällen begärt ut kommunala handlingar som rör hennes rese- och restidsersättningar.

– Det är inga konstigheter med de räkningarna, tycker jag. De visar att jag reser mellan Risbäck och Örnsköldsvik tre, fyra gånger i månaden. Jag hade egentligen kunnat strunta i att ta ut ersättning för resorna, men det gör jag inte.

Hur ofta bor du i lägenheten i Örnsköldsvik?

– Det beror på hur mycket jag har att göra i stan. Om jag har ett kommunfullmäktige en måndag, och ytterligare ett åtagande på onsdagen, så stannar jag i Örnsköldsvik i stället för att åka hem till Risbäck. Det är inte så kul att sitta och slira efter vägarna, och på så sätt blir det billigare för kommunen än om jag kör fram och tillbaka.

Edit Perssons rese- och restidsersättningar har fört upp frågan bland kommunpolitikerna. Kommunfullmäktiges presidium uppmanade nyligen samtliga partier att vara noggranna med rapporteringen.

Kommunalrådet Anna-Britta Åkerlind (C) känner till att hennes partikamrats rese- och restidsersättningar varit under lupp.

– Jag är heltrygg i att Edit Persson inte gjort något fel. Jag har pratat med henne några gånger om det här, och hon har också fått frågor av kommunjuristen.

Anna-Britta Åkerlind säger att hon snarare tror att Edit Persson tar ut mindre ersättningar än hon har rätt till.

– Det är min känsla att hon hade kunnat ta ut mer i ersättning under årens lopp. Edit Persson är en erfaren och erkänd politiker som inte ska behöva hamna i skottgluggen för den här typen av rykten. Ingen ställer upp så mycket som Edit Persson.

– Det är en skandal om någon fuskar med ersättningar, och ett valår kan det få mycket tråkiga följder för partiet, men här känner jag mig trygg.