Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Persson en av höjdarna när Sveriges första bioekonomiriksdag hålls i Ö-vik

Den nya så kallade bioekonomin utvecklas snabbt och målet är att Sverige ska bli en ledande nation inom området.
Nu arrangeras för första gången en stor bioekonomiriksdag – och den hålls i Örnsköldsvik. Under två dagar samlas nyckelpersoner från hela branschen för att diskutera framtidsfrågor.
Med start klockan 12.45 sänder vi live och träffar några av deltagarna, däribland förre statsministern Göran Persson och Ö-vikspolitikern Elvy Söderström.

TV: Se livesändningen från starten av bioekonomiriksdagen här:

Bioekonomiriksdagen som hålls i Arken i Örnsköldsvik under tisdagen och onsdagen arrangeras av Cleaner Growth, Regeringskansliet Näringsdepartementet, Skogsindustrierna, Vinnova, Processum, IKEM, Region Västerbotten, Länsstyrelsen Västernorrland och Örnsköldsviks kommun.

Vad hoppas du få ut av de här dagarna?

– Att det fortsätter att pratas mer och att man får med sig parlamentariker i Europa, att vi får Europa att förstå att vi ska nyttja där om vi ska bygga ett hållbart samhälle. Men jag vill också att det ska göras mer och inte bara pratas, säger säger Elvy Söderström.

– Det här är på något sätt Sveriges centrum, säger Göran Persson, om Örnsköldsvik.

Han fortsätter:

– Råvarorna tas inte på Lidingö utan här i norra Sverige. Det största hotet mot det vi diskuterar här i dag är urbaniseringen, att folk flyttar in till städerna. Ingen bioekonomi är möjlig utan att någon brukar skogen och någon kör skogsmaskinen och någon driver forskningen, säger Göran Persson i livesändningen.

För Plus-kunder: Gigantisk satsning i Domsjö kan ge 5000 nya jobb – bygge för 15 miljarder utreds

Dagarna innehåller såväl seminarier som föreläsningar och paneldebatter med högintressanta namn. Några av deltagarna är Carina Håkansson, vd Skogsindustrierna, Sven-Erik Bucht, landsbygdsminister, Anders Fröberg, ordförande IKEM, Göran Persson, ordförande Europeiska tankesmedjan Think Forest och f.d. statsminister, Pia Sandvik, vd RISE, Mattias Goldman, vd tankesmedjan FORES samt Anders Wijkman, ordförande Miljömålsberedningen.

För Plus-kunder: Källström (C) kallar till möte i riksdagen om bioraffinaderiet

Några av frågorna som kommer att diskuteras är dessa:

► Behovet av testbäddar och demonstrationsanläggningar.

► Hur tillfredsställer vi efterfrågan på grönt?

► Småföretagens roll i storskaliga värdekedjor: Utveckling och kommersialisering av innovationer från förnybar skogsråvara.

► Behovet av nya regelverk och styrmedel som gynnar bioekonomin.

FLER NYHETER:

Polisens vädjan inför veckan med utökade kontroller: "Det är ett otyg"

För Plus-kunder: Nu får byborna återvända efter branden i Nyhamn: "Det var en chockartad upplevelse"

Modernt nybygge med bastu och grillkåta mest klickad – se listan på Ångermanlands hetaste bostäder

För Plus-kunder: Här är nästa spelare att öppna för spel i Modo Hockey: "Jag säger som Conny Strömberg"