Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Personligt med Gunnar Fredriksson: Orden – väl värda att beakta

Trodde ha lärt mig regeln redan i ettan; att tänka efter före innan orden flög iväg över läpparna. Men det tog sin tid. Senare har jag förstått att orden måste ha fötts nånstans, började gro och växa. Att mina första bokstäver skulle lägga grunden till ett levnadsbygge fanns inte ens i fantasin.

Men den första ordväxlingen på jorden då? Jo så här menar Pär Lagerkvist när han i studentåren fick i uppdrag att skriva uppsatsen: ”Bör tal-och tryckfriheten vara obegränsad”? Han skrev; ”Eva sade till Adam, det är icke gott du är ensam Adam lille, därför kommer jag”. Han menade ”att detta var de första ord som yttrades på vår jord.”

I uppsatsen fortsätter han skojfriskt i ämnet, vilket förklarades som oförklarligt djärvt av läraren som underkände den. Året var ju 1910 och då fick man inte skoja om så allvarliga saker. Den blivande nobelpristagaren hade redan upptäckt skrivkonsten och kärleken till orden på pränt, vilket bara tilltog.

Långt, långt tidigare i världshistorien började skrivkonsten danas och ännu flera årtusenden behövdes innan vokaler och konsonanter stödde varandra.

Att söka orden tar sin tid, att sammanfoga vokaler och konsonanter till rättstavens meningar är skrivkonstens ABC. Om det dessutom, vilket var meningen från början, för människorna närmare varandra är skrivkonsten oslagbar.

En bok i hyllan, sparad sedan 1990: ”Skriftens historia genom 6000 år”. När ord, sägner, och urkunder skulle bevaras för framtiden, då måste man komma på ett system att bevara dessa och då började skrivkonsten.

Historien om skrivkonstens uppkomst är en spännande och mycket intressant berättelse. Det var i länderna vid Eufrat och Tigris det började och fördes vidare mot Egeiska havets och Medelhavets kuster för att sedan spridas världen över.

Verktygen var av enklaste slag, varvid vassröret var mest hanterligt från början. Hammaren och mejseln övertog till penseln och fjäderpennan tog över. Formen på bokstäverna har sin grund i just dessa verktyg. Jag erinrar mig stålpennan, hur detta samarbetsovilliga redskap ”onnades” när jag skulle formsätta mina initialer G och F. I raden av skrivdon segrade kulspetspenna, som ökade både hastighet och precision.

Skriften är ett av våra största arv, storslaget så man häpnar. Den kallas ibland för ”mänsklighetens samlade minnen och erfarenheter”. Försök med pennan nån gång och låt datorn vila för en stund, vilken överraskning för adressaten.

För 20 000 år före vår tideräkning då ritade människor i grottorna sina önskningar. Det tog sedan 17 000 år innan skrivkonsten tog sin egentliga början och utvecklades under tidernas gång.

Fastän människor föds och dör sedan en miljon år tillbaka, har de bara kunnat skriva i sex tusen år (Etiemble)

Handskriften har aldrig kunnat konkurreras ut. Man bävade ju för att Gutenberg skulle ställa handskriften åsides. Det blev tvärtom. Boktryckarkonsten öppnade världen för det skrivna ordet. Böcker började skrivas. Den franske poeten Rimbaud har yttrat; handen med fjäderpennan kom att förbli tankens oumbärliga redskap.

Pascal har sagt; Att kunna skriva bra är att kunna tänka rätt. Den samlade erfarenheten är enig; den skrivande handen kommer aldrig att dö ut.

Utgåvan; Skriftens historia, utgiven 1991, varur citat och vissa skeenden har hämtats, ingår i mina litterära bästisar. Den skrivkunnige har alltid haft makt. Skriftspråket och skriften har visat sig vara oumbärliga tiderna igenom.

Gunnar Fredriksson

Näraskribent

gunfred1@hotmail.com

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel