Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Personalen stressad på flyktingboende – hotas med böter

Ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Sollefteå, brister i arbetsmiljön.
Den största punkten är att personalen inte hinner med sina arbetsuppgifter och känner sig stressad.
Nu får boendet betala 30 000 kronor i vite till Arbetsmiljöverket om de inte uppfyller deras krav.

Arbetsmiljöverket ställer krav på boendet. Innan fjärde april ska de bedöma risken för smittor som kan uppkomma, och undersöka den psykosociala arbetsmiljön.

Annars får de betala sammanlagt 30 000 kronor i vite.

Det första kravet handlar om att flera sjukdomstillstånd uppdagats bland de boende, men personalen har inte nog med kunskap om hur åkommorna ska hanteras, enligt AMV. Det finns inte heller någon riskbedömning vad gäller smittor.

Det andra kravet är det problem som bedöms som det största.

Personalen upplevs vid en inspektion ha hög arbetsbelastning och högt arbetstempo. Stresspåslaget är stort i och med oron att inte hinna med, och den oron kan även sprida sig över boendegruppen, enligt AMV. Något som kan leda till konflikter.

Skyddsombudet ska ha meddelat att flera ur personalen sagt att de inte mår bra. Även cheferna har svårt att hinna med sina arbetsuppgifter.

Boendet ska ha inlett ett arbete med arbetsmiljön, enligt AMV, men föreläggandet ska skynda på och se till att det också slutförs.