Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Personal vid HVB-hem vill hedra mördad kollega: "Det kunde lika gärna ha hänt här"

Boendepersonal vid ett HVB-hem i Örnsköldsvik slår nu larm efter mordet vid ett boende i Mölndal.
– Det kunde lika gärna ha hänt här, säger Carl Lindahl och Maggie Eriksson och syftar på den senaste tidens stora grupper av ensamkommande flyktingbarn och ensamarbete.

Mordet på en boendepersonal i Mölndal, eller socialpedagogisk resurs, som det heter i Örnsköldsvik, har fått följder för många som jobbar med samma sak.

Carl Lindahl och Maggie Eriksson i Örnsköldsvik tycker att frågan måste lyftas till ytan – och att droppen var rikspolischefens uttalande nyligen i tv.

– Den mördade kvinnan nämndes bara i en halv bisats. I stället talade Eliasson om gärningsmannens trauma och flyktingkrisen. Det kändes som bortförklaringar och hjälper inte gärningsmannen. Det som hände var fruktansvärt – inte minst för kvinnans anhöriga och kollegor. Dan Eliasson måste förstå att det är Polismyndigheten han är chef för, säger Carl Lindahl.

– Och man måste flytta tillbaka fokus – till där det borde vara.

Läs även: Mordmisstänkt hade kända psykproblem

– Ja, flyktingkris och mord är inte samma sak, säger Maggie Eriksson.

Både Carl Lindahl och Maggie Eriksson har varit sjukskrivna den senaste tiden och hänvisar till jobbet – och att man plötsligt fick ta emot nästan 40 ensamkommande barn i samma lokaler, som en gång var avsedda för 12.

– Vi hade önskat att våra chefer hade kommit hit och informerat oss om situationen. Att man kan fatta mindre bra beslut och att situationen är extraordinär just nu det kan vi förstå, men inte att man bara skickar ett mejl och sedan gör sig okontaktbar på telefon, säger duon samstämmigt.

– I stället fick vi lösa situationen och sköta informationen – och var tvungna att förpassa barn till läxrum och tv-rum – och göra plats till fler barn i de andra rummen. Det handlade inte om boende, knappt förvaring, säger Carl Lindahl.

Läs även: Så många ensamkommande ska Kramfors och Örnsköldsvik ta emot

– Och det blev en otrygg plats för både ungdomarna och personalen, säger Maggie Eriksson.

Både Maggie Eriksson och Carl Lindahl kan berätta om allvarliga incidenter, som har inträffat vid deras boende – då bara tillfälligheter har skiljt från en katastrof.

– Vi är utbildade och märker snabbt hur barnen, som kommer hit, mår. Finns det någon som inte kan bo här, då säger vi till, men ibland kan det ta lång tid innan vi får gensvar, säger duon.

– Och pojken som mördade kollegan i Mölndal kunde lika gärna ha hamnat i Örnsköldsvik. Det är ett lotteri var barnen hamnar någonstans i Sverige, säger sedan Maggie Eriksson.

Läs mer: Allt fler ensamkommande flyktingbarn – enormt tryck på kommunen

Maggie Eriksson och Carl Lindahl säger till sist att de gärna hade sett någon form av krissamtal även vid boendena i Örnsköldsvik.

– Manifestationen på söndag, då personal och barn ska samlas, är lite av vår krishantering och vårt sätt att uttrycka sorg, säger Carl Lindahl.

– Relationen vi bygger med ungdomarna är avgörande. Målet är att de ska bli samhällsmedborgare med jobb och familj. Den stora glädjen med jobbet är när vi ser att våra ungdomar är på väg dit och gör framsteg. Det är grunden, men det blir svår med 38 i stället för 12, säger Carl Lindahl.

■■ Läser du ofta nyheter i din mobil? Ladda ner Allehandas nya app till Iphone eller Android.