Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Person saknas efter brand i Bredbyn – nu kan skorstenen rasa: "Stor skaderisk"

Bostadshuset som fattade eld natten till fredag är i princip nerbrunnet. En person saknas i samband med branden och hela Köpmangatan är avspärrad på grund av rasrisk.
– Personer kan få tegel på sig, säger räddningsledare Linus Jogedal.

Annons

TV: Vi sände live med anledning av branden i Bredbyn – en person saknas och skorstenen riskerar att rasa

Uppföljning: Död person funnen på brandplatsen i Bredbyn – undersökningen fortsätter

För Pluskunder: Vera vaknade av den våldsamma branden i Bredbyn: ”Det var så otäckt”

För Pluskunder: Efter branden – nu söker polisen efter en äldre man

Larmet inkom till SOS Alarm klockan 01:14 och 20 minuter senare var räddningstjänsten på plats. Enligt SOS Alarm var då våningsplan två övertänt och räddningstjänsten påbörjade omedelbart släckning från utsidan.

–  En person är skriven på fastigheten, men det slår lågor ur alla fönster och vi har inte kunnat gå in, säger vid 02-tiden Mats Renning, inre befäl vid räddningstjänsten.

TV: Se läsarfilm från branden i Bredbyn i natt

Byggnaden är centralt placerad i tätorten och till en början fanns risk för spridning till ett närstående mindre hus. Det hotet undanröjdes dock.

Styrkor från fyra stationer finns på plats och Mats Renning bedömer att man kommer att bli kvar hela natten. Även ambulans och polis är utlarmade till adressen.

Uppdatering klockan 03:

Elden har nu spridit sig till plan ett i byggnaden.

– Det har utvecklat sig till en totalskada och vi arbetar fortfarande med utvändig släckning. Vi försökte gå in med rökdykare men fick vända, säger Mats Renning, som ännu inte har uppgifter om någon är kvar i den övertända byggnaden.

Uppdatering klockan 04:30:

Polisen har underrättat anhöriga till den boende på adressen och konstaterar att en person saknas.

– Vi har spärrat av området för att kunna genomföra en teknisk undersökning under fredagen, säger John Enzinger, befäl vid polisens regionledningscentral.

Av huset återstår inte mycket.

– Tre fasader och en skorsten är vad som finns kvar. Fasaden mot gatan har ramlat ner och Köpmangatan är för närvarande avstängd, säger Mats Renning.

Vid 08-tiden meddelar räddningstjänsten att huset princip är nedbrunnet och att det bara finns en skorsten kvar. Men än är inte läget under kontroll.

– Skorstenen kan rasa, och det är därför Köpmangatan är avspärrad. Personer och bilar kan få tegel på sig, det är en stor skaderisk, säger räddningsledare Linus Jogedal.

Den försvunne personen är ännu inte hittad, och räddningstjänsten räknar med att vara kvar i ett par timmar till.

Uppföljning: Död person funnen på brandplatsen i Bredbyn – undersökningen fortsätter