Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Per Wahlberg: "Det är ett fruktansvärt svårt uppdrag"

Oppositionsrådet Per Wahlberg (M) är förvånad över att landstingsrådet Elisabet Strömqvist (S) tvingas avgå.
– Men det är ett fruktansvärt svårt uppdrag, säger han.

Som före detta landstingsråd vet Per Wahlberg mer än väl den tuffa kravbild som omger ett landstingsråd. Ändå hade han inte väntat sig att Strömqvist skulle tvingas bort av sina partikamrater.

– Jag blev en aning förvånad måste jag säga. Förra måndagen gick väl deras distriktsstyrelse ut och gav henne sitt stöd. Jag hade inte satsat något på att man skulle byta ut landstingsstyrelsens ordförande, det hade jag inte gjort, säger Wahlberg.

Han menar samtidigt att när politiker behandlar strukturfrågor är det naturligt att man rör upp känslor och då är det viktigt att ha förankring i partiet.

– Men vi har inget val. Landstinget står inför en jättesvår och tuff ekonomisk kris. Det är klart att vi måste göra något. Sen har det varit debaclet med tjänstemannaförslaget som läckte ut och att hälso- och sjukvårdsnämnden har haft synpunkter på material. Det har ju varit några saker på vägen som kan ha påverkat, säger Wahlberg.

Men finns inte de här diskussionerna om Sollefteå sjukhus i alla partier i landstinget?

– Absolut och alla sjukhusorter slåss för sitt sjukhus. Det är inget konstigt i sig, men det som är viktigt är att man vänt på alla stenar och testat alla alternativ, säger Wahlberg.

När det gäller signaler från Socialdemokraterna om att partiet vill ha en bredare politisk lösning säger han att Moderaterna för närvarande sitter i opposition och att frågan först måste landa så att man ser vilka förslag som det finns att ta ställning till.

Finns det en risk att i slutändan kommer ett urvattnat besparingsförslag som inte har tillräcklig effekt?

– Den risken finns alltid. Det har vi sett tidigare och risken är stor att historien upprepar sig. Därför är det viktigt att vi vänder på alla stenar och vågar tänka utanför boxen där vi även gör en genomlysning av Sundsvall, säger Per Wahlberg.

Kan det till slut bli så att Sollefteå till slut fredas något mer och att man i stället kommer att skära mer på Sundsvalls sjukhus?

– Det är väldigt svårt att svara på. Jag hoppas att man fattar beslut på goda grundet, det vill säga kvalitetssäkrade utredningar. VI har hela tiden sagt att vi ska titta i Sollefteå, Ö-vik och Sundsvall, men jag tror inte att man genom ett penndrag kan flytta fokus till något annat, säger Per Wahlberg.