Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Per Ottander var en prestigelös, inkluderande och omtänksam kollega

Överläkare Per Ottander, vår käre vän och goda kollega har efter en tids sjukdom avlidit 60 år gammal.

Efter allmäntjänstgöring och några år som underläkare i Örnsköldsvik kom han för 25 år sedan och tillförde oss på kardiologen glädje, klokskap och visade hur man kan lösa problem genom att vända på perspektiven.

1998 blev Per färdig specialist i internmedicin och kardiologi, överläkare i kardiologi 2002. Under åren 2013-2014 fördjupade han sina kunskaper i klinisk farmakologi och läkemedelsrekommendationer.

När de flesta specialiserade sig ytterligare till olika delområden av kardiologin utvecklade Per sin bredd och kliniska blick och kunde i svåra stunder på avdelningen och i kniviga beslutssituationer bidra med sitt djupa kunnande och sin förmåga att se de medicinska och mänskliga problemen både i sin helhet och från olika perspektiv, inte minst helikopterperspektivet.

När det var dags för avkoppling, fest eller julbord med kardiologens och Hjärtcentrums medarbetare kom Per med sin spiritualitet och musicerade i klinikens band. Han var prestigelös, inkluderande och en omtänksam kollega som hade en förmåga att tackla livet med humor.

Per Ottander prioriterade inte en egen akademisk karriär även om det periodvis lockade honom. I stället hjälpte han kollegorna med klinisk kompetens, trygghet och närvaro på avdelningen och gav på så sätt utrymme för kollegors forskarutbildning och akademiska utveckling. Men det hindrade honom inte från att stå upp för evidensbaserad medicin och ett vetenskapligt förhållningssätt.

2015 blev han medicinsk chef för kardiologin inom Hjärtcentrum.

Med sin ödmjukhet var det inte en position han sökte och konkurrerade om. Utan det kom naturligt framburet av kollegor och ledning. I rollen som chef och ledare kom hans förmågor att lyssna, se och stötta fram än tydligare. Konflikter blev aldrig stora utan löstes, och med klinisk närvaro och handledning blev Per Ottander en klippa för all personal, inte minst för de unga blivande kardiologerna.

Inget var större för Per än att måna om familjen. Per sörjs närmast av frun Ulrika, dottern Malin och sönerna Martin och Johan samt syskon med familjer.

Vi är många, många vänner, medarbetare och kollegor som nu känner sorg, tomhet och saknad. Vi minns hans aldrig sinande nyfikenhet i kombination med en stor generositet och humor, vilket gjorde honom till en naturlig förebild både på arbetet och privat. Ännu fler - kollegor, patienter och anhöriga - har så mycket att tacka honom för.

Kollegorna på kardiologen och Hjärtcentrum