Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Per-Eric Norberg (C): Det måste bli ett stopp för orättvisorna mot skogsägarna

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Myndigheter och regeringens agerande ställer till stora problem för skogsägare. Jag blir upprörd på det sätt som skogsägarna blir behandlade.

Skogen är en viktig resurs och äganderätten är i dag skyddad i grundlagen. Skogsägande och skogsbrukande ska kunna ske under frihet för skogsägaren. Tillväxten i skogen är klart större än avverkningen. Skogen är den ekonomiska motorn och är en basresurs för Sverige.

En ökad skogsproduktion skulle förutom att vår ekonomi stärks, även bidra till att klimatmålen lättare nås genom skogens möjlighet att ta upp koldioxid. Skogen kommer att ha en helt avgörande roll för den framtida omställningen till bioekonomi. Allt som i dag görs med fossila råvaror kan göras utifrån skogen som bas. Därför är det väldigt angeläget att skogsnäringen och skogsägarna har långsiktigt rättssäkra förutsättningar eftersom skogens omloppstid är lång.

Skogsägare som har höga naturvärden på sin mark måste uppskattas och inte bestraffas.

Naturskyddsarbete ska bygga på frihet. Skogsägare som har höga naturvärden på sin mark måste uppskattas och inte bestraffas. Denna sommar har många skogsägare, ofta slumpmässigt, drabbats av bränder vilket har medfört stora ekonomiska förluster. Eventuella försäkringar täcker långt ifrån kostnaderna. Samhället måste vara mer aktiv i skogsägarnas angelägenheter och skapa bra förutsättningar för ett långsiktigt skogsbruk.

Vad gör regeringen för skogsägarna? Ingenting. I stället så har regeringen Löfven och Miljöpartiet, försvårat och slagit undan benen för många skogsägare.

Exempel: En skogsägare fick nej på en avverkningsanmälan, för Skogsstyrelsen ansåg att det fanns en nyckelbiotop på avverkningsplatsen. Det blir inget formellt förbud att avverka, men skogsägaren har ingen möjlighet att sälja virket. Skogsägaren blir bakbunden.

Ett annat exempel – om en länsstyrelse vill bilda ett naturreservat på någon annan mark än statens, måste ägaren till marken lämna ifrån sig skogen. Inte sällan är det mindre skogsfastigheter, som ofta innehafts i flera generationer, där en stor del av skogsarealen läggs ut som reservat. Staten driver flera ärenden och vill ta i anspråk skogsmarken av skogsägarna utan ersättning. Det är inte rimligt.

Det är helt uppenbart att nuvarande regering är skogs- och landsbygdsfientlig. Den måste bort.

Det måste bli mer fokus på landsbygdsfrågorna, där skogen är en viktig del.

Centerpartiet vill skydda rätten att äga och bruka skog och när markägaren tvingas avstå att bruka sin mark ska de få rimligt betalt. Det är också viktigt att följa upp så att tillräcklig hänsyn tas till natur- och kulturmiljövärden när man avverkar skog.

Centerpartiet anser att skogsbruks- och landsbygdsfrågorna hänger ihop och är viktiga och vi vill förutom att driva en långsiktig skogspolitik för skogsägarna även driva landsbygdsfrågor. För Norrlands del föreslår Centerpartiet exempelvis ett landsbygdsavdrag, upp till 3 000 kronor för medlemmar i vägföreningar som har driftkostnader i enskilda vägar.

Det måste bli mer fokus på landsbygdsfrågorna, där skogen är en viktig del. 

Per-Eric Norberg,

kommunkandidat för Centerpartiet i Härnösand

 

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel