Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pensionsverket erbjuder anstånd

Statens pensionsverk (SPV) har tagit intryck av den massiva kritiken. Nu erbjuds landets scenkonstinstitutioner anstånd med de retroaktiva pensionsinbetalningarna.

Upp till 24 månaders anstånd med de retroaktiva premierna. Så vill SPV gjuta olja på vågorna i spåret av den hetsiga pensionsdebatten på scenkonstområdet.

Vi har stor förståelse för att de retroaktiva premierna kan ge arbetsgivarna problem. Vi har prövat vad det finns för möjlighet att vara generös med betalningen och kommit fram till att det finns synnerliga skäl för att medge ett långt anstånd, säger Ann-Christin Nykvist, generaldirektör på SPV, till TT Spektra.

JO-anmälde

Sture Carlsson, förbundsdirektör på arbetsgivarorganisationen Svensk Scenkonst, har varit ytterst kritisk mot Pensionsverkets hantering av frågan. Det gick så långt att Svensk Scenkonst JO-anmälde SPV.

Det är naturligtvis väldigt bra att vi har fått 24 månaders anstånd för alla. Sedan kommer de inte att skicka ut räkningarna förrän i februari, mars nästa år och det innebär att den akuta krisen för årets resultat är avvärjd, säger han nu.

Inte nöjd

Respiten ger scenkonstinstitutionerna möjlighet att diskutera med staten och lokala bidragsgivare om hur man ska lösa frågan på längre sikt. Men helt nöjd med SPV:s besked är Sture Carlsson inte.

Själva problemet kvarstår: institutionerna ska ut med 50 miljoner. I dagens läge är det väldigt mycket pengar. Men SPV har nog ansträngt sig för att göra så gott de kan i den här situationen.

Ann-Christin Nykvist säger att helhetsfrågan inte kan avgöras på egen hand av SPV.

Problemet är att det är två regelverk som är hopkopplade. Lösningen finns inte hos SPV utan i att man ser över systemet, och det håller man på med.