Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionerad företagare: Kanske är det därför man tar den bekväma vägen och anställer "svenskt"

Annons

Orsaken till den höga arbetslösheten och svårigheten för utomeuropeiska nyanlända att komma i arbete debatteras ofta. Låg eller ingen utbildning, språket och kulturella skillnader - kvinnor arbetar inte i samma utsträckning i många länder som i Sverige.

Med risk att sticka ut skulle jag vilja runda "elefanten i  rummet". Finns den rätta viljan att anställa människor ur denna grupp? Ingen förnekar väl att det kommit många till vårt land som av tradition, kultur eller religion har värderingar som ibland krockar med våra som vi i Sverige sägs stå upp för. Samtidigt uppmanas företag, organisationer och föreningar upprätta handlingsplaner för olika värdegrunder, som till exempel alla människor lika värde.

Om nu en arbetsgivare hittar en för övrigt kvalificerad person men där hens värderingar krockar med företagets policy, hur hanterar man det?

Vi svenskar är ju  bekväma och i många fall konflikträdda och lite ängsliga och då är det kanske enklast att avstå och ta den bekväma vägen och anställa "svenskt".

Pensionerad företagare

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons