Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pensionärerna har fått största skattesänkningen

De största skattesänkningarna den senaste mandatperioden har tillfallit pensionärerna.

Lars Pettersson ifrågasätter i TÅ 27/1 Alliansens skattelättnader för pensionärer. Han skriver att pensionen inte ökat för hans del, trots att 99 procent av alla pensionärer över 65 år får behålla cirka 500 kronor eller mer i månaden.

Pensionssystemet grundar sig på en överenskommelse mellan de fyra allianspartierna och Socialdemokraterna på 90-talet. Det tar hänsyn till landets finanser och ekonomiska tillväxt. En sjuårig lågkonjunktur har satt sina spår och även påverkat pensionsnivåerna. Den så kallade bromsen, som säkerställer att systemet tillgångar och utgifter är i balans, har utlösts vid ett par tillfällen. I dagsläget medför låg inflation att pensionsnivåerna blivit lägre.

Inkomstpensionen har också påverkats och en sänkning sker under 2014. Pensionsmyndigheten räknar dock med att denna återigen höjs med tilltagande styrka från 2015 och framåt.

Alliansens totalt 16,45 miljarder i skattelättnader till pensionärerna har gjort efterdyningarna av finanskrisen mindre kännbar för våra äldre och ett stärkt bostadstillägg har kompenserat ytterligare.

Med detta i åtanke har under den senaste mandatperioden de största skattesänkningarna tillfallit pensionärerna, med drygt 500 kronor per månad att jämföra med ungefär 250 kronor för en genomsnittlig löntagare.

Eva Lohman (M)

riksdagsledamot Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel