Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionärer ökar i bemanningsbransch

Annons

Antalet företag som har pensionärer som arbetskraft har vuxit rejält de senaste åren.

Bemanningsföretag erbjuder pigga pensionärer som hos privatpersoner kan hjälpa till med städning, målning, renovering, el, och trädgårdsarbete.

Pensionärernas antal växer inte minst hos till exempel hemserviceföretagen, enligt Johan Huldt som arbetar på Almega Bemanningsföretagen och Hemserviceföretagen.

Det är positivt för branschen och pensionärerna är en väldigt bra resurs. Många bolag vill ha arbetskraft som är flexibel och kan rycka in när det behövs, säger han.

Lägre arbetsgivaravgift gör det billigt att anställa pensionärer. Och rut och rot-avdragen har gjort det billigare för privatpersoner att köpa tjänsterna. Och skattereglerna är gynnsamma för en senior.

Fördelarna som räknas upp för den som anlitar en pensionär är till exempel att det är billigare, de kan rycka in med kort varsel och de är erfarna.

Birgitta Granbacka i Norsborg är en av dem som efter bara ett halvårs pensionärstillvaro började jobba igen. Hon säger om tiden direkt efter pensioneringen:

Först är det som ett glädjerus. Den första tiden är ju som en semester, men sedan när semestern är slut upptäcker man vad man saknar. Jag ville inte bara vara hemma och klättra på väggarna.

Mer läsning

Annons