Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pensionärer med låg pension måste få det bättre

Det finns många pensionärer med låg pension. De hörs sällan av för skammens och förnedringens skull. De rika och välbeställda pensionärerna håller däremot på sitt och gör ingenting för att ens understödja tanken på en förändring till de sämst ställdas förmån. I stället kan de vraka och välja i resekatalogerna, köpa dyrbara resor som långt ifrån alla kan göra. Titta bara i tidskrifterna som når pensionärerna från respektive förbund. Där haglar det formligen av reseerbjudanden som lågpensionären med harm måste bläddra förbi. Men förbunden tar med tacksamhet emot annonserna som skiljer de bättre ställda mot de svaga.

Inte heller kan lågpensionären skaffa sig dator bl a av kostnadsskäl. Bland landets ca 800 000 personer över 70 år är det ett ringa procenttal som har dator. Dessa med de lägsta pensionerna borde få en dator gratis med alla kostnaderna betalda. Det är många som skulle vilja ha en förströelsekälla som en dator verkligen är. Tänk vilken metamorfos för många; sällskap i ensamheten, känna sig vara med i samhället, betala räkningar och mejla vänner och bekanta. Troligen skulle många övervinna tristessen och undgå sjuksängarna med detta sällskap och engagemang. Naturligtvis ska samhället också hjälpa dem att använda datorns alla möjligheter. Vilket parti känner för att håva in röster på ett sånt erbjudandet?

En stor grupp pensionärer har mycket låga pensioner. Detta till stor del beroende på förre S-märkta regeringen som snuvade pensionskassan på enorma 285 miljarder. Statskassan behövde pengarna. Chefen för den regeringen sitter nu på sitt stora gods och kan glömma pensionärernas dilemma.

Pensionerna kommer att bromsas framöver med årliga minskningar. De mest utsatta drabbas. Många frågar sig med rätta; vad har dessa gjort för fel som måste bestraffas. Då påstår Reinfeldt, att pensionärerna har ju fått högre pensioner. Men i realiteten ljuger han eftersom pensionärerna betalar högre skatt än den anställde.

Man kan även se med vämjelse över hur försäkringsbolagen höjer avgiften för pensionärernas grupplivförsäkringar. Dessa låser försäkringstagarna genom att vederbörande måste vara medlem i någon pensionärsorganisation för att få tillgång till gruppliven. Vilket var förmånligt i ingångsskedet, men efter ett antal år höjdes den med upp till 10% årligen. Och detta sker utan att vederbörande pensionärsorganisationer bryr sig ett skvatt om dess ohemula höjningar. I år höjdes den igen med drygt 9%. Sedan man väl varit med några år och betalt så kan man ju inte gärna gå ur. Då är ju inbetalda premier förlorade. De som betalt in sedan 65 årsåldern och nu uppnått kanske 80 år är förlorarna, försäkringsbolagen är vinnarna. Detta är en skam.

Jag tror att en samlad pensionärsgrupp (SPF, PRO m fl) kunde gå samman och kräva bättre villkor för pensionärerna inom många områden. Men detta stupar på politiska värderingar, trots att de sägs vara opolitiska, vilket i grunden är osanning, Största delen av årsavgifterna går ju till förbundens kassor som sympatiserar med respektive förenings politiska åsikter. Och förbunden ligger i Stockholm.

Gunnar Fredriksson

i Bonässund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel