Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pengaregn över lokala musiktalanger

Stipendier på 10 000 kronor gick till lovande musikstuderande

Det var i söndags som Sidnerska donationsstiftelsen delade ut slantarna. Stipendieutdelningen är en årlig tradition, där pengarna i slutändan ska gå till utbildning eller bidrag till anskaffning av instrument, till musikstuderande från Härnösand i åldern 14-23 år.

- Härnösand är en jättefin plantskola för lovande musiktalanger, säger Brita Hatt i donationsstiftelsen som startades av hennes farmors morfar på 1800-talet.

Trots helgens glädjebesked är musikläraren Björn Hedström lite oroad över "talangfabriken" i Härnösand, som har producerat så många duktiga musiker under årens lopp.

- I höst försvinner musikinriktningen på Franzenskolan när den läggs ned. Vi hoppas att det går att skapa en liknande inriktning på Landgrensskolan där eleverna kan söka till det estetiska programmet med en bra bakgrund, säger han.

De två som fick årets stipendium tar i nästa vecka studenten på Härnösands gymnasiums estetiska program. Agnes Kårström har spelat piano i nio år och kommer att satsa på fortsatta studier. Men först ska hon till Paris.

- Jag ska bo hos en kusin, det ska bli kul. Sedan är det tänkt att jag ska söka in på någon musikfolkhögskola, berättar Agnes.

Tom-Eddye Nordén spelar kontrabas och upptäcktes av musikläraren Åke Dahlbäck på Franzenskolan. Han lirar jazz i olika band och börjar i höst på Framnäs musikskola.

- Pengarna går till att fixa till min kontrabas. Jag är väldigt stolt i dag, säger han med ett leende.OLA THELBERG
070-218 31 09