Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pengaregn över IF Älgarna – Joakim Nilssons övergång kan ge sexsiffrigt belopp

Förra måndagen blev övergången offentlig.
22-årige mittbacken Joakim Nilsson, fostrad hos IF Älgarna, lämnar GIF Sundsvall för IF Elfsborg. En affär som kommer ge klirr i härnösandsklubbens kassa.
– Så länge övergångssumman inte är officiell vet vi inte beloppet, men nivån på procentsatsen är fastställd, svarar Peter Skoglund hos grönvitt.

Joakim Nilssons övergång till Elfsborg får positiva följdverkningar rent ekonomiskt för hans moderförening IF Älgarna, nu i division 4.

Man har redan fått en utbetalning av GIF Sundsvall när den allsvenska klubben gav Nilsson ett treårigt ungdomskontrakt under fotbollsgymnasietiden.

Då handlade det om den grundläggande Utbildningsersättningen och den får man bara en gång.

– Nu när han sålts vidare får de klubbar som haft honom registrerad hos sig när han varit mellan 12-22 år dela på en Solidaritetsersättning, berättar Peter Skoglund när Sporten ringer upp.

Hur mycket pengar handlar det om?

– Det vet vi exakt först när vi vet hur stor övergångssumman varit. Klumpsumman som skall fördelas blir i alla fall 5 procent av vad övergången kostat den nya klubben, svarar Skoglund.

Den summan skall betalas av den försäljande föreningen, i det här fallet GIF Sundsvall.

Rykten har pratat om en övergångssumma någonstans runt fem miljoner, det skulle ge 250 000 kronor i potten.

Eftersom IF Älgarna haft Nilsson hos sig under fem av de elva åren som räknas, borde det handla om drygt 45 procent av den totala Solidaritetsersättningen.

Då landar vi på 112 500 kronor?

– Hmmm. Jag vill gärna vänta med att kommentera innan jag får ta del av de definitiva siffrorna kring övergången. Du får återkomma, avrundar Peter Skoglund.

Läs mer: Överens med Elfsborg – Jocke Nilsson lämnar GIF Sundsvall

* * *

Från Härnösandsfotbollen kan vi även att rapportera att Härnösands FF gjort klart med en ny ytterback från Kubikenborgs IF. 23-årige Niklas Haglund spelade division 2-fotboll i Ånge IF under fjolåret, men valde efter säsongen att inte fortsätta pendla dit upp.

Nu tar han i stället plats i den bil som åker upp till Härnösand från Sundsvall.

– Det är en typ av ytterback som jag gillar. Han är otroligt löpstark och med sin längd är det inte alldeles lätt att lyfta bollarna över honom för att hitta ytorna bakom. Dessutom är han bra på att flytta på i offensiven så det skall bli intressant att se honom när vi börjar träna och träningsmatcha på stor plan nu, kommenterar Niclas Hälldahl som även fått klart med att fjolårets grekiske målvakt Dimitrios Angelopoulos återvänder till HFF för en säsong till.

Läs mer: Ny minuspost – Härnösands FF tappar rutinerad kraft i centrallinjen

Läs mer: Division 2-målvakten återvänder - men nu för att ta plats i HFF:s försvar

TV: Målvaktsprofilen har sadlat om - vill ta en backplats i division 2