Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pengaregn över Höga Kusten Teater och Norrlandsteatern i Ö-vik – får sexsiffrigt coronastöd

Höga Kusten Teaterförening och Norrlandsteatern i Örnsköldsvik är två av de kulturaktörer som får ta del av Kulturrådets coronapengar. Båda får sexsiffriga belopp i stöd.

Kulturrådet delar nu ut statligt stöd till kulturevenemang som ställts in eller skjutits upp med anledning av coronaviruset. Höga Kusten Teaterförening får 112 500 kronor på grund av den inställda föreställningen "Revisorn".

– Det är mycket välkommet, säger ordföranden Robert Sandström.

– Vi har inte riktigt hunnit bestämma oss hur pengarna ska användas. Vi skulle gärna vilja ha en året runt-lokal; i dag är vi Kramforsbaserade men vi representerar ju hela länet, det vore bra att hitta en fin plats, kanske med naturanknytning, där vi kan spela inomhus även vintertid.

Den digitala, förinspelade föreställningen av "Revisorn" gick bättre än väntat.

– Vi hade förväntat att få igen inspelningskostnaderna men vi gick faktiskt med plus, det var verkligen roligt, säger Robert Sandström.

Ö-viksbaserade Norrlandsteatern får 271 800 kronor för föreställningen "Jag valde livet efter döden", som skulle ha haft premiär i slutet av mars men blev uppskjuten på grund av viruset.

Camilla Westman från Norrlandsteatern är smått lyrisk:

– Vi är överväldigade av förvåning, glädje och tacksamhet, säger hon.

– Det är en stor ära för Norrlandsteatern att få detta stöd. Vi ska förvalta pengarna noggrant för att kunna fortsätta verka för och sprida kultur på bred front; närmast ska vi täcka de skulder vi redan har för vår föreställning "Jag valde livet efter döden" som vi tyvärr inte kunde ha världspremiär för i våras.

Norrlandsteatern hoppas kunna sätta upp pjäsen så snart möjlighet finns.

– Vi har planer på andra nya projekt också, och ser fram mot att få fortsätta möta vår publik. Kultur är det som gör livet levande, säger Camilla Westman.

En rad andra aktörer inom nöjesbranschen har också fått stöd. Eventbolaget Karlsson & Norberg i Örnsköldsvik har fått 369 000, Martinez Musikproduktion i Härnösand har fått 101 600, Scenklart AB har fått 150 900 och Ö-viksbaserade PG Music Turné har fått 83 200.