Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pengar till bredband stoppas

Nu finns det risk att den planerade satsningen på en utbyggnad av bredband via fibernät i Sollefteå kommun inte blir av. Detta efter att Tillväxtverket meddelat att de i nuläget inte kan bevilja medel till bredbandssatsningar i landet.

– Det här är förödande, säger näringslivsutvecklare Mikael Näsström.

Annons

Vi har tidigare berättat om de 30 miljoner kronor som skulle satsas på att bygga ut bredband via fibernätverk på Sollefteå kommuns landsbygd. 15 miljoner kronor skulle utgöras av EU-stöd som beviljas av Tillväxtverket, resten skulle kommunen finansiera.

Men nu har alltså alla planer lagts på is. Enligt Tillväxtverket kan inga beslut om att bevilja medel fattas förrän EU-kommissionen tagit ett beslut om Sveriges nya bredbandsförordning. Och enligt Mikael Näsström, som är både näringslivsutvecklare och stadsnätschef i Sollefteå, kan bredbandssatsningen i kommunen inte genomföras utan pengarna från Tillväxtverket.

– Vi blev uppmanade att ta tillbaka vår ansökan. Men det tänker vi verkligen inte göra, vi tänker fortsätta jobba för det här och försöka få ett svar på när EU kan tänkas fatta beslut. Eller försöka få fram statliga pengar på något annat sätt.

Tanken var att fibernät skulle anläggas på tre olika sträckor i kommunen. Från Skedomsmon upp till kommungränsen vid Gålsjö, från Helgum till Edsele och mellan Junsele och Ramsele.

– Det här drabbar alla oss som jobbar för det här, och alla på landsbygden. Jag trodde knappt det var sant när jag hörde det.

I dagsläget vet inte Mikael Näsström om satsningen nu alls kommer att bli av.

– Men vi tänker fortsätta att driva på. Jag har redan varit i kontakt med flera olika personer och hoppas att det här ska ordna sig. Det här är verkligen inte bra, det drabbar ju hela landet.

Per Grängsjö, enhetschef på Tillväxtverket, säger att det som inträffat är olyckligt, men att det inte är något Tillväxtverket kan styra över. Han betonar samtidigt att något formellt beslut om att betala ut 15 miljoner kronor till projektet i Sollefteå aldrig hade tagits.

– Det var på gång, men helt klart var det inte. Och nu kan vi inte ta några beslut förrän kommissionen tagit sitt beslut om bredbandsförordningen. Men jag vill poängtera att vi gärna vill att den här satsningen ska kunna genomföras.

Mikael Näsström å sin sida betonar att även om inget formellt beslut fattats, så fanns det ett förhandsbesked.

– Och där stod det att Tillväxtverket skulle besluta enligt partnerskapets prioritering, och vårt projekt var prioriterat.

Om pengarna kommer att betalas ut i framtiden eller inte kan Per Grängsjö i nuläget inte svara på.

– Det beror ju på hur lång tid kommissionen tar på sig. Även om det här är olyckligt just för det här projektet, måste vi också komma ihåg att det i grunden är bra att vi får en bredbandsförordning, säger han.

Hur påverkar det här dig? Lämna en kommentar!