Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pengar och silver såldes

När Nola Myntklubb är i farten vet man aldrig.
På deras mynt- och samlarmässa kan man köpa silverbägare och gamla plastleksaker – eller så kan man sälja sin gamla myntsamling.

För en del kanske det är en nyhet att man inte behöver vänta på att något företag ska komma på besök för att det ska finnas chans att avyttra exempelvis en gammal myntsamling.

– De som är intresserade av att sälja sedlar och mynt kan höra av sig till klubben så får vi se om vi kan komma överens, säger Nola Myntklubbs ordförande Stefan Bergström.

Sonja och Erland Sandqvist var på mynt- och samlarmässan för att höra sig för om Sonjas myntsamling, som hon fått ärva av sin far.

Kunniga i Nola Myntklubb kikade på den stora samlingen och lovade att snart återkomma för ett eventuellt köp.

– Det ska bli spännande att se vad min samling kan vara värd, sa Sonja Sandqvist.

– Det där är ingenting som är aktuellt att låta gå i arv ytterligare – och det är inget att ta med sig i graven heller.

Mynt- och samlarmässan är lika bred som den låter. Man behöver inte ha snöat in på enbart pengar och frimärken, utan kan besöka mässan med vilket intresse som helst. En sak kan man vara säker på; man kommer att finna något intressant på borden.

Som hos samlaren Örjan Jonasson. Han hade rest från Skorped bland annat för att sälja en bägare i silver. Och Örjan kunde tala för sin vara.

– Bägaren är från 1752, men han som tillverkade den hängdes bara några år senare. För att ha förfalskat sedlar.

Mycket riktigt står på sedlar från den tiden: "Den som denna sedel efterapar eller förfalskar skall vara hängd".

– Det känns bra att kunna hjälpa dem som undrar vad deras mynt och sedlar är värda. Plus att vi ser till att mynten som passar i samlarpärm inte blir skrotade, säger Stefan Bergström.