Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pelle Molin-priset till Reseleförfattare

/
  • Sara Britta Edlunds barnboksdebut utspelas i Resele och har lett till att hon nu blir årets Pelle Molin-pristagare.
  • Sara Britta Edlunds barnboksdebut utspelas i Resele och har lett till att hon nu blir årets Pelle Molin-pristagare.

Årets Pelle Molin-pristagare är utsedd. Sara Britta Edlund, journalist och författare med rötterna i Resele utanför Sollefteå, har fått utmärkelsen.

Annons

Det är andra året som Pelle Molinsällskapet delar ut sitt nyinstiftade pris, som ges till lovande skribenter, bildkonstnärer och andra kulturutövare som har anknytning till Ådalen. Årets pristagare, Sara Britta Edlund, har nyligen debuterat som barnboksförfattare med "Sixten, äventyret i jorden".

Handlingen är till stor del förlagd bland niporna i Resele, en saga som baseras på Sara Britta Edlunds egna barndomsupplevelser. Boken innehåller också en faktadel om natur och djurliv i hembygden.

Sara Britta Edlund är född och uppvuxen i Tängsta men bor numera i Stockholm, där hon arbetar som frilansjournalist med inriktning mot tv. Hon har bland annat varit redaktör och inslagsproducent för "112-på liv och död" och jobbar nu med Robert Salomonssons kommande film "Jakt för livet". Hon har ett stort intresse för jakt och friluftsliv och vistas ofta i stugan på en liten ö i Höven.

Sara Britta arbetar nu med sin andra bok om Sixten och hans vänner, en bok som enligt planerna ska komma ut under hösten komma ut till hösten. Även här utspelar sig handlingen bland Reseles nipor.

Prisutdelningen sker i samband med Pelle Molinsällskapets arrangemang "Talet vid stenen" den 8 juli vid Pelle Molins födelsegård i Tjäll utanför Sollefteå.

Pelle Molinsällskapets motivering säger bland annat detta om Sara Britta Edlund:

"M ed inlevelse och faktakunskap tar hon oss med till sin barndoms sagolandskap i Resele. Sixten och småfolkets äventyr bland djur och natur sätter fantasin igång och blir även en kunskapskälla för barn och vuxna. Sara Britta Edlunds barnbok bidrar att lyfta fram den bygd som även Pelle Molin så varmt älskade och beskrev.

Annons