Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pelle Bäckmans attack mot Modotalangerna: "Klubbhjärta? Det är bara att glömma"

Han lämnade Modo 2001 efter att ha fört klubben till två SM-finaler under sina fyra år som huvudtränare.
I dag, 15 år senare, avslöjar Per Bäckman att han i början av 2010 kunde ha återvänt till Modo.
– Det var runt jul för sex år sedan, när jag var i Danmark, och Modo skulle göra ett tränarbyte. Men det kändes inte rätt, säger han.

Det är snart ett år sedan Per "Pelle" Bäckman avslutade sitt sista hockeykapitel. Efter att under förra säsongen agerat rådgivare till Västerås tränarstab kände han att nu var det slut.

En lång hockeykarriär, som spelare och ledare, var över. 65 år gammal var det dags att lägga skridskorna, handskarna och tränarblocket på hyllan.

Sedan dess har det blivit en hel del golf. Och hockey såklart.

– Jag tittar mycket på hockey naturligtvis, runt om i Västerås och sedan ser jag mycket hockey på tv. När våren kommer tar jag fram golfklubborna också, berättar Pelle.

Hur trivs du med livet som hockeypensionär?

– Det rullar på bra, men samtidigt blir det tomt ibland. Jag har levt hockeylivet hela tiden väldigt länge, så jag saknar det självklart. På våren och sommaren är det lugnt, men under vinterhalvåret är det värre.

Ett av lagen Per Bäckman har följt från tv-soffan är hans tidigare lag, Modo. Efter fyra säsonger som tränare i klubben har Modo etsat sig fast i hjärtat. "Självklart har jag fortfarande ett stort Modohjärta", säger Pelle – 15 år efter att han lämnade föreningen.

Därför är det inte särskilt konstigt att Pelle, precis som alla andra Modoanhängare, lider just nu när klubben går igenom en av sina tyngsta perioder i historien.

– Det är klart att jag lider med dem och alla runt omkring, suckar Pelle.

– Hela bygden är ju beroende av Modo. Det skulle vara en katastrof om de ramlar ur, för det är så svårt att ta sig tillbaka nu när ligan i princip är stängd. Men jag tror de grejar det, det är för stor skillnad mellan lagen i SHL och Hockeyallsvenskan, säger han och fortsätter.

– De kom snett på det från början naturligtvis och då blir det svårt att hämta igen. Man kan tycka att det är många omgångar och poäng kvar att spela för då, men kommer man snett på det hamnar man ofta i botten. Så har det blivit, tyvärr, det har varit svårt att reparera för Modo.

LÄS MER: Per Svartvadet om nästa säsong: "Ligger bra till"

En kraftig ruljans på spelar- och tränarsidan, en avsaknad på kontinuitet och framtidstänk samt en rad andra felsatsningar nämns ofta som orsaker till Modos förfall de senaste säsongerna.

Per Bäckman håller med på samtliga punkter, men vill samtidigt lyfta fram en person som många glömmer bort att nämna när man pratar om Modos storhetstid under slutet av 90- och början av 00-talet.

Åke Eklöf var mannen bakom kulisserna fram till 2006 då han dog efter en tids sjukdom. En eldsjäl och ordförande som egentligen inte går att ersätta, menar Pelle.

– När jag var där jobbade jag nära Åke som var en helt fantastisk ledare. Sedan han gick bort har det inte gått bra för Modo, bortsett något år där när SM-guldet togs. Efter Åke har det egentligen gått rakt utför. Han var en otroligt klok människa.

– Samtidigt är det inte lätt att hitta den typen av föreningsmänniska i dag. Han var jordnära, gick inte under när det gick dåligt och stod alltid med båda fötterna på jorden när det gick bra. Det var en stor styrka. Han och Bengt Hedin var en framgångsrik duo som jobbade nära och bra länge, säger Pelle som tror att Modo kommer få problem att hitta tillbaka till gamla glansdagar.

– Gör man felinvesteringar på spelar- och ledarsidan år efter år hamnar man till slut i skiten. Modo har inte hittat rätt tränare och spelare senaste fyra-fem åren. Modo kommer få det svårt att komma tillbaka. Sedan är det mycket svårare att bygga lag i dag än det var förut. Det är ingen lätt uppgift.

Tycker du att ansvaret ligger på Markus Näslund och Per Svartvadet, som varit sportsligt ansvariga under de åren du nämner?

– Det är lätt att vara efterklok, men jag tycker att Modo har tappat sin identitet under dessa år.

LÄS MER: Bäckman om Modos förlorade identitet – och vilket lag som tagit över den

Bara denna säsong har Modo haft elva nordamerikaner (Larry Huras inräknad) i truppen. Något den sportsliga ledningen ska ha kritik för, menar Per Bäckman. Något som de däremot ska hyllas för är juniorsatsningen som burit frukt på slutet och att ett flertal ungdomar slussats in i A-laget de senaste åren.

Victor Olofsson leder lagets interna poängliga, Gustav Possler har blivit en man att räkna med i alla spelformer och Carl Grundström är en murbräcka som spås en lysande framtid. Den gemensamma nämnaren för dessa spelare är inte bara att de representerar Modo och är i samma ålder. De ryktas även lämna efter denna säsong – tillsammans med utlånade Erik Flood.

Så var det inte på Per Bäckmans tid. Då stannade talangerna i klubben tills de var redo för NHL. En annan tid, helt enkelt.

– Det är jättetråkigt att talangerna väljer att lämna Modo. De spelarna ska ju vara stommen i framtiden. Modo har ändå försökt satsa på juniorer senaste åren, men saknat spelare mellan 23 och 28 år som har Norrlandsanknytning, som samtidigt är laglojala spelare. I stället har man tagit in transatlanter på de positionerna, säger Pelle och fortsätter.

– Juniorerna har fått chansen men de lämnar ändå. Den sportsliga ledningen har gjort det bra och juniorerna har fått möjligheter och en fin utbildning i Modo och då är det tråkigt att de lämnar.

– Det är bara att glömma det som heter klubbhjärta. Spelarna är handelsresande, de går dit de får bäst betalt.

Vad beror det på?

– Det har blivit mycket pengar i spelet och man skiter i var man fått sin utbildning. Spelarna tror att gräset är grönare på andra sidan och flera rådgivare kommer med olika åsikter. Tålamodet är noll bland ungdomar i dag. Det är tråkigt.

Det låter lite på dig som att det är en generationsfråga?

– Ja, det är det absolut. Hockeymarknaden är helt annorlunda ut nu, jämfört med för tio år sedan. Det finns många ligor och lag att välja mellan nu. Klubbhjärta? Det är bara att glömma.

15 år har nu gått sedan Pelle Bäckman lämnade Modo. Han har idel goda minnen från tiden i Örnsköldsvik och minns bland annat stortalangerna som fostrades, de två SM-finalerna och samarbetet med Bengt Hedin och Åke Eklöf.

– Det var fyra fantastiska år i Modo som jag aldrig kommer glömma. Jag trivdes väldigt bra i Örnsköldsvik, säger Pelle med en varm ton i rösten.

Faktum är att han för sex år sedan hade kunnat återvända till Modo. Den dåvarande sportchefen Fredrik Andersson skulle ersätta Miloslav Horava efter halva säsongen och hörde av sig till Bäckman.

– Det var runt jul för sex år sedan, när jag var i Danmark, och Modo skulle göra ett tränarbyte. Men det kändes inte rätt, berättar han.

Varför tackade du nej?

– Jag skulle behövt dubbelarbeta och både ha Danmark och Modo. Det kändes inte rätt, man ska bara vara på ett ställe. Därför tackade jag nej.

I stället blev det Hannu Aravirta som tog över efter Miloslav Horava. Pelle Bäckman fortsatte sin karriär som förbundskapten i Danmark innan han lämnade 2013. Sedan blev det, som sagt, en kort sejour i Västerås innan golfklubborna plockades fram...

LÄS MER: Grundström om ryktena: "Får se vad som händer"