Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Peckas Naturodling i Härnösand byter namn till Agtira – satsar på att sälja sin kretsloppsteknik: "Spännande framtid"

Peckas Naturodlingar på Saltvik i Härnösand byter namn och inriktning.
Istället för att enbart odla tomater, gurka och föda upp ädelfisk satsar företaget nu på att även sälja sin unika kretsloppsteknik till stora matvarukedjor.
– Vi går en spännande framtid till mötes, säger vd Mattias Gemborg.

Peckas Naturodlingar i Härnösand är Europas största och Sveriges enda kommersiella akvaponiska odling av fisk och grönsaker i jättelika växthus. Och företaget har fått mycket uppmärksamhet för sin kretsloppsodling sedan starten 2015.

Men i längden ger systemlösningar en större vinst än grönsaker.

Därför har företaget bytt namn till Agtira och säljer själva odlingssystemet till större matbutiker.

– Vi kommer behålla vårt starka varumärke Peckas Naturodlingar på våra produkter i handeln, men vi är övertygade om att delar av framtidens livsmedelsproduktion går mer mot slutna kretsloppsodlingar, säger Mattias Gemborg och fortsätter.

– Det innebär drastiskt färre mattransporter från Sydeuropa och färre kylkedjor som ger stora klimatavtryck. Med vårt system får kunden färska grönsaker direkt från butik.

Techföretaget Agtira har tre olika typer av kretsloppssystem som de säljer på marknaden.

Ett pilotprojekt har redan byggts upp på Ica Maxi i Birsta, en semiakvaponi utan ädelfisk, och de två andra systemen är Instore och Complete. Det sistnämnda är en fullskalig akvaponi (kretsloppsodling) i ett 1200 kvadratmeter stort växthus där näring från odlingsfisken göder grönsakerna.

– Vi har långt gångna förhandlingar om ett komplett system för leverans till Ica Maxi i Östersund. Ett system som vi säljer för 15 miljoner där det tillkommer ett tioårigt kontrakt på mjukvarulicenser, support och royalty per producerad kilo, säger Mattias Gemborg.

När det gäller sin egen kretsloppsodling producerar Agtira runt 85 miljoner ton tomater, 1000 ton gurka och 15 ton atlantlax. De två sistnämnda produkterna är nya för året.

Och man har även börjat odla paprika och jordgubbar i liten skala i växthusen.

Totalt arbetar runt 30 anställda på Agtira, 20 i produktionen och övriga inom utveckling samt administration/ledning.

Och numera sköter man inte själva logistik och transporter av grönsakerna man odlar utan varje dag hämtas den dagliga skörden.

– Vi tror mycket på vår affärsidé. Bara i Sverige finns det en framtida marknad för 700 mindre och 200 större kretsloppssystem för grönsaker och fisk. Det finns även ett stort intresse från mellanöstern samt även USA och Tyskland för vår unika akvaponi, säger Mattias Gemborg, vd Agtira.