Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Påven vädjar mot barnövergrepp

Annons

Påven vädjade till världen om att göra slut på alla former av barnövergrepp, när han höll julens midnattsmässa för kristenhetens 1,1 miljard katoliker.

Mässan blev Benedictus XVI:s fjärde sedan han tillträdde Den heliga stolen. Hans ord om barnövergrepp handlade om allt från dem som överges av sina föräldrar till dem som tvingas bli soldater.

Katolikerna måste göra allt i sin makt "för att få slut på dessa barns lidande".

Under året som gått har påven tagit upp problemet med barn som drabbats av katolska präster sexuella övergrepp. Bland annat bad han om förlåtelse å prästernas vägnar under en resa i Australien i somras. Han tog dock inte upp detta ämne i midnattsmässan.

Mellanöstern

Benedictus återkom liksom tidigare jular till konflikten i Mellanöstern och vädjade om ett slut på "hat och våld". Han planerar att besöka Mellanöstern nästa år och förväntas då besöka de palestinska områdena liksom Israel och Jordanien. Men resplanen är inte officiellt bekräftad av Vatikanen.

Påven fick understöd i sin vädjan för fred i Mellanöstern av latinska patriarken i Jerusalem Fuad Twal, som önskade "fred åt Betlehem och invånarna i Det heliga landet".

Irans president jultalar

Också Irans president håller jultal i år, på inbjudan av brittiska tv-kanalen Chanel Four. Mahmoud Ahmadinejad hävdar i sitt tal på juldagen att det mesta av världens problem kan skyllas på världsliga ledare som övergett religionen.

Channel Four har sedan femton år bjudit in någon att hålla ett alternativt jultal.

Mer läsning

Annons