Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Påven har benådat butlern

Annons

Påven Benedictus XVI har benådat sin butler Paolo Gabriele, som fällts för att ha läckt uppgifter från påvens kontor. Också butlerns medbrottsling i Vatileaks-skandalen benådades.

Påven uppsökte personligen butlern i fängelset på lördagen för att ge honom beskedet.

Den 6 oktober fälldes Gabriele för grov stöld. Straffet löd på 18 månaders fängelse. Han hade börjat avtjäna straffet i Vatikanstaten.

Butlern har uppgett att anledningen till att han läckte dokument från påvens kontor till massmedier var att han hade katolska kyrkans bästa för ögonen. Skandalen har blivit en belastning för kyrkan, eftersom den gett vid handen att det förekommer korruption i Vatikanen.

Gabriele, som började som städare, var en av få personer i det påvliga hushållet. Han har beskrivits som from, men kanske inte fullt så diskret som man väntat sig av en som har insyn i påvens dagliga liv.

Butlern har emellertid bara låtit sig intervjuas av reportern Gianluigi Nuzzi, som han läckte dokumenten till. Han beskrev då tystnadskulturen i Vatikanen som en motsvarighet till maffians omerta.

Han sade sig ha ett 20-tal meningsfränder i kritiken inom Vatikanen.

Kyrkan kommer nu att hjälpa butlern att hitta ett arbete utanför Vatikanen. Han är gift och har tre barn. Jobbet som butler hade han haft sedan 2006.

Claudio Sciarpelletti, som var fälld för medhjälp, hade fått villkorlig dom.

Mer läsning

Annons