Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Påvar närmar sig helgonstatus

Påven Benedictus XVI har fört två av sina föregångare ett steg närmare helgonförklaring.

Han förklarade på lördagen Johannes Paulus II "vördnadsvärd" (venerabilis), vilket enligt katolska kyrkans praxis är ett steg på vägen mot en saligförklaring, vilket i sin tur kan leda vidare till en helgonförklaring.

Samma hedersbenämning tilldelades den kontroversielle påven Pius XII, som enligt många historiker passivt bevittnade judeutrotningen under andra världskriget.

Påven godkände på lördagen också saligförklaringen av den polske prästen Jerzy Popieluszko, som mördades av kommunistregimens säkerhetstjänst 1984.

Eftersom den starkt antikommunistiske "Solidaritetprästen" Popieluszko betraktas som martyr krävdes i hans fall inga bevis för uträttade mirakel, vilket reglerna annars föreskriver.

En eventuell helgonförklaring av Johannes Paulus II är bland annat beroende av att det kan styrkas att han 2005 botade en fransk nunna som led av Parkinsons sjukdom.