Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Paulo förverkligar en dröm – fotvandrar från Lissabon till jultomten i Rovaniemi

Han startade 11 januari i Lissabon.
Målet: Jultomtens by i nordfinska Rovaniemi.
På tisdagskvällen kom Paulo Teixeira med sin stora dragvagn och sina tre hundar till Domsjö.

Du kanske har sett om den 43-årige portugisens framfart tidigare. Bland annat i Hälsingland och i Medelpad har han mött media och berättat sin historia.

Om hur han blev arbetslös i restaurangbranschen hemma i Lissabon och bestämde sig för att förverkliga en dröm han burit på.

Söndagen 11 januari i år tog han därför sina tre hundar och drog iväg med en fullpackad vagn för att fotvandra genom Europa.

Först utan egentligt mål. Men eftersom Paulo Teixeira (eller Amigo Paulo som han kallar sig på sin Facebook-sida) gillar julen, fick slutmålet bli jultomten i hans by i Rovaniemi i norra Finland.

Läs också: Tomten: "Glöm aldrig att kärleken och värmen är viktigast"

Den långa fotvandringen har inte varit utan strapatser.

– Det tog mig två månader innan jag kommit genom Portugal, säger Paulo Teixeira och berättar hur han fick byta till större och kraftigare hjul på sin hemmabyggda vagn för att de första ständigt gick sönder.

Efter Portugal har färden gått vidare norrut genom Europa via Spanien, Frankrike, Luxemburg, Tyskland, Danmark och nu Sverige.

De flesta nätter sover han i tält, men han har också erbjudits och tackat ja till enklare husrum hos vänliga människor efter vägen.

När vi träffar Paulo Teixeira i byn Paddal, en knapp mil söder om Örnsköldsvik, har han gått den vindlande Bergomsvägen från Bjästa.

Han är varmt klädd med rejäl jacka, pälsmossa och och vantar. Hundarna har halsduk och värmande täcken.

– Vet ni hur kallt jag hade det i natt? Minus 16 grader. Brrrr, säger han.

– Det var enklare på sommaren, då kunde jag gå i t-shirt och lyssna på musik.

Vagnen han drar är tung.

– Den väger runt 100 kilo. Känn på den, det är tungt att dra.

Men han klagar inte. I stället njuter han av upplevelserna och alla vänliga människor han möter.

– Det är det bästa med resan, alla människor jag träffar. Tidigare i dag såg jag folk som spelade ishockey på en sjö.

Och när du nått slutmålet Rovaniemi, vad händer då?

– Då ska jag säga hej till jultomten och tacka honom för att han inspirerat mig till den här resan, säger Paulo Teixeira.

– Sedan stannar jag nog några dagar i Rovaniemi så jag hinner se platsen ordentligt.

…och sedan?

– Då går jag tillbaka hem till Lissabon.

Han lättar på pälsmössan och torkar svetten ur pannan. Ser ut över Bäckfjärden i den snabbt fallande skymningen och ler.

– Ni bor i ett fantastiskt vacker land och alla är så vänliga. Men här är kallt på vintern, säger han innan han stretar vidare i backarna med sin vagn och sina hundar.

På Facebook har han erbjudits dusch och övernattning av en privatperson i Domsjö. Hittar han bara till rätt hus tackar han säkert ja till det.