Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Patrik Steorn ny chef på Thielska

Annons

Efter flera års turbulens får Thielska galleriet en ny intendent och museichef. Patrik Steorns uppgift blir att göra samlingen mer angelägen för samtiden - och att ordna fram fler sponsorer.

Det anrika konstgalleriet på Djurgården i Stockholm har ett par tuffa år bakom sig. Sedan det pensionerade intendentparet Ulf Linde och Nina Öhman Linde under uppmärksammade former tvingades lämna Thielska efter 34 år har de interna konflikterna och cheferna avlöst varandra.

Patrik Steorn, som på onsdagen, offentliggjordes som Thielska galleriets nya museichef/intendent, är den fjärde på posten sedan 2011. Men han tror inte att chefstjänsten kommer att fortsätta att fungera som en katapultstol.

Det känns som att det är nya förutsättningar nu. Jag har bara följt händelserna via medierna, men vad jag har förstått har alla haft olika förutsättningar och olika uppdrag - med det här uppdraget känner jag mig trygg med att jag kommer att kunna göra något bra, säger han.

42 år

Patrik Steorn är 42 år gammal och disputerade 2006 på avhandlingen "Nakna män. Maskulinitet och kreativitet i svensk bildkultur 1900-1915". Han är för närvarande forskare och lektor vid Centrum för modevetenskap vid Stockholms universitet och har dessutom varit ansvarig för flera utställningar, bland annat "Queer. Begär, makt och identitet" på Nationalmuseum 2008.

Jag har haft ögonen på Thielska ända sedan jag skrev min avhandling och någonstans har jag drömt om att det här jobbet skulle kunna bli ledigt en dag. För mig är det samlingarna som har den största attraktionskraften.

TT: Blir det fler nakna män på Thielska framöver?

Det verkar vara ett väldigt populärt tema för utställningar i Europa just nu, så varför inte? Vi får se vad som kommer.

Finansieringen har alltid varit ett bekymmer på Thielska och 2012 gick galleriet med 1,2 miljoner kronor i förlust. För att räta upp verksamheten fick Thielska i 2014 års budgetproposition ett ökat anslag på två miljoner kronor. Men budgeten på närmare sex miljoner kronor räcker ändå inte särskilt långt. Därför blir ett av Patrik Steorns uppdrag att öka den privata finansieringen.

Turbulensen över

Peter Egardt, styrelseordförande för Thielska, konstaterar att det som möjligen legat Patrik Steorn i fatet är hans något begränsade chefserfarenhet. Däremot tror han att turbulensen på Thielska är över för den här gången.

Jag hoppas det, för det har bara varit destruktivt det som har varit tidigare. Patrik är en samarbetsperson, jag är en samarbetsperson, styrelsen drar upp riktlinjerna och Patrik verkställer. Enskilda styrelseledamöter ska inte ha något operativt ansvar, säger Peter Egardt.

Mer läsning

Annons