Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Patientföreningen: "De som vill bortförklara sjukdomen kommer att få backa"

"Hela ME-frågan står inför en vändpunkt", säger Gertie Gladnikoff, ordförande i RME Norr, Riksföreningen för ME-patienter i de fem nordligaste länen.

Annons

Läs också: Annkis högsta önskan är att bli frisk – sjukskriven i flera år utan att få diagnos fastställd

Uppemot femtusen svårt sjuka norrlänningar – varav ett tusental i Västernorrland – får nu en gnista hopp om hjälp i stället för att mötas av misstro och felbehandlingar.

Detta då Norrlandsläkare och annan vårdpersonal bjuds in till en stor konferens i Umeå i oktober. De som inte är på plats kan följa med via video hemma på sina arbetsplatser.

– Det är första gången i Norrland. Det kan innebära en vändpunkt från felbehandlingar till att man får den hjälp som faktiskt finns att få, säger Gertie Gladnikoff.

Insändare: Osedda sjuka får chans till vård utanför länet

Vändpunkt menar hon gäller även internationellt efter att amerikanska myndigheter har fastslagit att ME/CFS inte är en sjukdom som har psykisk grund. Till detta kommer lovande forskning som är nära genombrott.

– De som vill bortförklara sjukdomen kommer att få backa, säger Gertie Gladnikoff i Härnösand.

Själv har hon en snart 20-årig sjukdomshistoria. Hon ska delta i konferensen som det goda exemplet.

En enkät i patientföreningen visar dock att tre av fyra ME/CFS-sjuka i Västernorrland känner att deras läkare saknar förståelse för deras sjukdom. Bara hälften har erbjudits någon behandling. Av dem har mer än två tredjedelar fått verkningslösa insatser eller behandlats så att de har blivit sämre.

Läs också: Nej till specialistklinik i Västernorrland

Det Gertie Gladnikoff främst efterlyser i dag från landstingets sida är att man definierar ME/CFS enligt vedertagen forskning som en biologisk sjukdom och behandlar den som sådan.

– ME ska inte förväxlas med andra sjukdomar som ofta görs i dag. Viktigast är att felbehandlingarna upphör och att man kan ställa rätt diagnos och ge rätt behandling och rätt vård, säger hon.