Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Patienter "bollas" fram och tillbaka i vården

Patienter "bollas" mellan vårdområden och kan falla mellan stolarna. Det skriver patientnämnden i sin rapport om vården i Västernorrland.

Annons

Många av anmälningarna kommer från personer som är multisjuka eller har allvarliga sjukdomar. De upplever att de blir skickade mellan olika vårdenheter, till exempel från akuten till primärvården och där de sedan får en återremiss till primärvården.

I patientsäkerhetslagen som trädde i kraft 2011 ingick det att vården skulle upplysa patienterna om att de kan vända sig till patientnämnden om de inte är nöjda. Det har gjort att anmälningarna har ökat, skriver patientnämnden i sin verksamhetsberättelse för 2013.

Patientnämnden lyfter fram att patienter upplever att de får ta mer och mer ansvar över sitt eget tillstånd när de skickas mellan olika läkare och enheter. Nämnden uppmärksammar även att flera av yrkeskategorierna inom vården skickar vidare patienter utan att veta om det finns någon som tar emot personen, i stället för att ta ett helhetsansvar.

När det gäller cancerpatienter har flera klagat på problem som dålig information om sjukdomens förlopp och behandling. Under 2013 inkom 41 sådana ärenden jämfört med 35 år 2012.

När det gäller brister i läkares bemötande är stafettläkarna överrepresenterade. Men en del patienter upplever också att de är till besvär för läkarna och att de blir avbrutna på grund av att läkaren är stressad.

Under året har bristen på kontakt mellan vård och patienter varit den största orsaken till anmälningar, 51 procent. De områden som får flest klagomål är ortopedi, kirurgi och psykiatri.

Inom psykiatrin är det främst klagomål från patienter som blir skickade fram och tillbaka flera gånger mellan primärvården och psykiatrin. Nämnden lyfter fram att det är ett problem därför att det är en grupp som av olika orsaker kan ha svårt att föra sin talan.

Mer läsning

Annons