Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Patient avled i väntan på läkare

En manlig patient med stigande feber, ymniga svettningar, hosta och smärta i båda armarna ringde sjukvårdsupplysningen i Skåne och bad om ett hembesök av läkare. Men innan läkaren kom fram var mannen död.

Sjukvårdsrådgivningen i Region Skåne har nu anmält fallet till Socialstyrelsen enligt lex Maria.

Under patientens samtal med sjukvårdsupplysningen bedömde den rådgivande sjuksköterskan att det sannolikt handlade om en akut infektion. Hon gav råd om egenvård i väntan på ett hembesök med vårdföretaget Caremas hembesöksbil som skulle komma så snart som möjligt.

Efter en eller ett par timmar ringde sköterskan upp mannen för att försäkra sig om att han hade fått hjälp. Hon fick dock inget svar och meddelade Carema detta. Senare återkom Carema och berättade att inte heller hembesöksteamet hade fått något svar då man ringde på patientens dörr.

Polis kontaktades som tog sig in hos mannen och fann att han redan hade avlidit.

"Vi ber nu Socialstyrelsen att granska fallet för att utröna om sjukvårdsrådgivningen hanterat ärendet korrekt", säger Mikael Karlsson, medicinskt sakkunnig på sjukvårdsrådgivningen i Skåne, i en kommentar.