Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pastor: Nationalismen föds utav rotlöshet – låt trygghet, värme och öppenhet prägla valet

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Det är valår och de politiska åsikterna ventileras livligt i media och kring fikaborden. Den friheten ska vi vara tacksamma över.

De nationalistiska vindarna blåser friskt över Europa och även i Sverige. Behovet av att återskapa en nationell identitet verkar vara stor. Osäkerheten i identiteten leder ofta till att man stänger om sig och ser till sina egna behov först. När man är trygg i sin identitet kan man även vara generös mot andra.

Orsaken till de ökande nationalistiska strömningarna kan vara ett resultat av att vi aktivt skalat bort vårt kristna arv och glömt vår historia. Vi vill vara fria, oberoende, sekulära och samtidigt blir vi mer rotlösa. Rotlösheten gör att vi blir ostadiga och börjar söka efter något stadigt att hålla fast vid.

När vi börjar söka vår trygghet i det som finns runt om oss i stället för den trygghet som finns i det hopp vi äger så kan vi lätt gå fel. Det finns en sund trygghet men även en trygghet som bygger på egoism som bottnar i, "låt mig vara, jag vill inte bli störd". Kristen tro handlar om att låta nöden gripa tag i oss, låta den göra något med oss så att vi bryr oss.

I ett kyligare Sverige där man öppet talar om människors rättigheter utifrån bakgrund och etnicitet är det viktigt att våra församlingar är öppna och varma gemenskaper för alla människor. Att hjälpa den behövande oberoende bakgrund är att visa Guds hjärtelag.

Att vi sedan behöver lagar och ordningar för att samhället ska fungera är ingen motsättning. Givetvis behöver vi se över förutsättningarna för ett fungerande samhälle men inte utifrån rädsla som skapar murar av utanförskap.

Glömmer vi historien så saknar vi riktning för framtiden.

Glömmer vi historien så glömmer vi att för drygt 100 år sedan emigrerade cirka en miljon människor från Sverige undan fattigdom och svält.

Glömmer vi historien så börjar vi dela upp människor i samhället utifrån vissa kriterier vilket kan leda till oanade följder.

Personligen tror jag att det är värdefullt att ha politiker som förstår och lyfter fram civilsamhällets betydelse och ger medborgarna rätten och möjligheten att välja skola, vård och omsorg. Jag tror också att förståelsen och inställningen till Israel som Mellanösterns enda demokrati är en viktig aspekt för ett lands välgång och välsignelse.   

Vem ska jag då rösta på i valet? Som bekant finns det i sakfrågor goda förslag och idéer i alla partier. Mitt förslag är att använda den möjlighet du har, att kryssa för personer som står för de värderingar, den tro och den ideologi som överensstämmer med det samhälle du vill leva i.

Lycka till och rösta den 9 september.

Thomas Nordberg,

pastor Svedjehomskyrkan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel