Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Passion för japansk dammfisk

Stora färglada fiskar med ett ursprung från Japan.
I Göran Matssons damm i Gullänget simmar 25 Koifiskar i varierande färg och storlek.

Det hela började med ett akvarium på 100 liter som Göran Matsson och hans bror fick när de var små. Med åren ökade intresset för akvariefisk och storleken på akvarierna blev större.

Nu har han en damm på 15 kubik med Koi i sin trädgård och över 40 års erfarenhet av akvaristik.

– Jag har hållit på med fisk sedan jag var åtta år. Jag har haft söt- och saltvatten. Men det som är roligt med Koi är att de blir så tama, säger han och matar fiskarna från handen.

I dagsläget simmar 25 stycken Koifiskar i dammen med varierande storlek och prislapp. Tillsammans äter de 50 kilo mat om året. Görans tyngsta Koi väger sex kilo och den längsta mäter in på 60 centimeter och kostar 10 000 kronor.

– Den är lite extra dyr. Jag har skickat efter den från Japan, det sägs att de är av bättre kvalitet, säger han med ett leende.

Göran är väldigt noga med att fiskarna ska få bra kvalitet på sitt vatten. Totalt filtreras 35 000 liter vatten i timmen och vid varma dagar pumpas 2 000 liter luft i timmen ner till fiskarna för att syresätta vattnet.

– Man måste tänka på att Koi behöver mycket utrymme, syrerikt och väldigt rent vatten. Det går inte att jämföra med guldfisk.

Enligt Göran är Koi en relativt ny fisksort i Sverige. Han berättar att den första importen skedde för ungefär 27 år sedan. Själv köpte han sin första Koi för 25 år sedan, på en zoobutik i Örnsköldsvik.

– Man kan säga att jag var en av pionjärerna med Koi i Sverige.

De flesta av fiskarna köper han från olika importörer men det händer att han kikar runt på olika fiskaffärer för att se om det kommit in någon annorlunda fisk.

– I bland säljer jag en av de större fiskarna och köper nytt för att få in fräscha gener. På så vis slipper man inavel.

Varje år sparar Göran runt 100 yngel som hans fiskar fått. De säljer han sedan vidare till ett lågt pris för att locka fler att hålla på med dammfiskar.

– Det är roligt att avla, man kan få fram mycket fina fiskar. Jag fick väldigt mycket yngel i fjol men det var flera som dog för att en padda hade kommit in i vinterförvaringen i garaget. Paddor är giftiga, när jag tog bort den slutade ynglen att dö.

När vintern närmar sig fångar Göran in alla sina fiskar med en stor håv och bär in dem i garaget en och en till en tank på 3 000 liter. Där får fiskarna bo tills det blir tillräckligt varmt ute igen.

Görans damm täcker större delen av trädgården bakom huset. En liten oas där han och frun kan sitta och fika omringade av näckrosor och olika dammväxter.

Med en längd på tio meter, fyra meter bred och två meter som djupast är det inge problem att simma i dammen om man skulle vilja. Men det räcker inte för Göran som blickar fram mot nya större projekt.

– Jag skulle vilja bygga ut dammen och göra ännu större. Den skulle kunna få vara hur stor som helst, säger han med ett skratt.