Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Partierna väljer vad du ska få veta om kandidaterna

Trots att Ingrid Ågren, 75, lämnade yrkeslivet för tio år sedan titulerar hon sig som rektor på SPI:s valsedel i kommunvalet. Relevant? Kanske.

Annons

Det är upp till partierna själva att bestämma vilka uppgifter de vill avslöja om sina kandidater för att hjälpa dig som väljare att ta ställning.

Bloggar. Hemsidor. Media. Möten. Sociala medier.

Det finns många sätt att skaffa sig information om kandidaterna på de politiska partiernas valsedlar.

Speciellt då det gäller partiernas toppkandidater.

Men många av namnen är okända för allmänheten och uppgifterna på valsedeln kan vara enda ledtråden du får om vilken personen är – och utifrån det möjligen kan skapa dig en bild av vad personen representerar.

Men trots det är många partier sparsamma med information.

Formellt begår de inget fel eftersom enda kravet på valsedeln är att det utöver namnet ska finnas med ytterligare en id-uppgift.

SPI valde till exempel bort uppgiften om bostadsort som fanns med på valsedeln 2006.

– De flesta av oss bor i Örnsköldsvik men ska jobba för alla delar i kommunen, även landsbygden. Då kan det vara bättre att inte skriva ut bostadsort, säger Ingrid Ågren, SPI:s toppnamn och för närvarande ende representant i kommunfullmäktige.

Du är pensionär men titulerar dig rektor. Varför?

– Det man varit i jobbet är man på något sätt tills man dör. Att skriva pensionär om mig skull inte säga väljarna någonting och då skulle nästan alla på vår lista få samma titel. Det är bara några få som fortfarande jobbar. Och att skriva före detta känns inte heller bra, då är man verkligen före detta.

SPI skriver inte heller ut åldern på sina kandidater.

Men ÖA kan berätta att SPI-kandidaternas medelålder är 70 år. Så åldermässigt representerar de sin huvudsakliga väljargrupp väl.

Tittar man på Socialdemokraternas valsedlar väljer de i år att redovisa namn, ålder och bostadsort. 2006 lyfte de fram kandidaternas sysselsättning medan åldersuppgiften mörkades.

– Det var självklart att vi skulle ha med bostadsort. Sedan ville vi visa att vi också har åldersspridning och geografisk spridning, säger Leif Lindholm, ordförande för Socialdemokraterna i Örnsköldsvik.

Varför valde ni bort titeln?

– Vi hade en genomgripande diskussion och det stod mellan ålder och titel. Då tyckte vi att åldern ger en bättre beskrivning av personerna. Med tio procents arbetslöshet skulle också många få titeln arbetssökande.