Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Partierna fortfarande splittrade om hotelletableringen

Det ser ut att bli politisk splittring om etablering av ett nytt hotell vid simhallen i Härnösand. Majoritetspartierna har fortfarande olika uppfattningar. Vänsterpartiet vill inte se någon privat drift av simhallen vilket varit en förutsättning för hotelletableringen.

Ett nytt hotell vid Härnösands simhall var den stora lokal diskussionsfrågan inför valet 2014 lokalt i Härnösand. Men inget parti kunde lova ett nytt hotell under mandatperioden.

Det visar de svar som vi fick in från politikerna i "Kan du lova". Men likväl talar mycket för att hotellet nu blir av. Frågan är om majoriteten kan hålla ihop i denna fråga.

"Kan du lova att ett nytt hotell byggs i staden. Det behövs! Trött på att lägga gäster i Sundsvall pga fullbokat här. Önskar även bättre konferensmöjligheter", skrev en Härnösandsföretagare till "Kan du lova".

Men svaren blev en besvikelse. Inget parti ville lova ett nytt hotell oavsett om man i princip var för satsningen eller mot.

Läs också: Är hotellets lokalisering hållbar?

Mest kritisk var Vänsterpartiet som nu sitter och styr i majoriteten.

"Att som de andra partierna ge bort vår simhall för att få ett hotell, det är helt otänkbart för oss", skrev Vänsterpartiet i sitt svar.

– Vår grunduppfattning har inte förändrats. Vi vill inte ha privat drift av simhallen som ju diskuterats. Men det finns ju ännu inget beslutunderlag när det gäller hotellet. När det kommer får vi ta ställning till det, säger Martin Neldén (V), distriktsordförande och kommunfullmäktigeledamot.

Miljöpartiet lovade att göra vad partiet kan för att möjliggöra en etablering, ett löfte som Amanda Lind står fast vid.

– Här har ett tydligt och mycket glädjande steg tagits genom att kommunen nu har tecknat en avsiktsförklaring med en entreprenör om ett fortsatt gemensamt arbete för en hotelletablering. Under hösten kommer arbetet att fortsätta med att ta fram ett avtalsförslag till kommunfullmäktige om simhallsdriften. Dessutom kommer arbetet med utvecklingen av Kanaludden som en attraktiv och hållbar mötesplats och besöksmål att fördjupas, säger Amanda Lindh (MP).

Läs också: Tog över första hotellet som 17-åring

Samma inställning har det tredje majoritetspartiet Socialdemokraterna. "Vi har jobbat hårt för denna viktiga etablering" skrev man i sitt svar.

– Steg för steg går det framåt, precis som vi hoppats. Det är ett unikt arbete och det gäller att var uthållig. Vi står nu på tröskeln till ett genombrott för Härnösand som attraktivt besöksmål. Men det handlar om så mycket mer än ett hotell, det handlar om allt det vi erbjuder och utvecklar i Härnösand och den tro vi har på att vi skapar en stark framtid, säger Fred Nilsson (S).  

Även oppositionen var splittrad i hotellfrågan. Ett av de mest kritiska partierna var moderaterna.

"Det är inte kommunens uppgift att bygga hotell! Kommunens uppgift är att skapa möjligheter och ge förutsättningar för en etablering, samt visa på olika alternativa platser för en eventuell etablering", skrev de i sitt svar.

Och det ligger fast.

– Vi kan fortsätta att lova det vi sa för ett år sedan och alla frågor är fortfarande lika om inte mer aktuella i dag, säger Anders Gäfvert (M).

Läs mer:

Hög skatt men inte i topp när det gäller service

Succésatsningen kan du lova – ett år efter valet

Se också: Alla Härnösandsfrågor i #kandulova